Bank of America: Blockchain-ul Solana are potenţialul de a deveni „echivalentul Visa pentru ecosistemul activelor digitale”

Autor: Alex Ciutacu 14.01.2022

Blockchain-ul Solana are potenţialul de a deveni „echivalentul Visa pentru ecosistemul activelor digitale”, întrucât este gândit pentru a fi scalabil, ieftin şi uşor de folosit, potrivit unei note de analiză trimisă de Bank of America către unii clienţi, conform CoinDesk.

Solana s-a bucurat de un val puternic de adopţie încă din 2020 când a fost lansat. Reţeaua a procesat peste 50 de miliarde de tranzacţii, în contextul în care gigantul de plăţi Visa a procesat 164,7 miliarde de tranzacţii în anul fiscal care s-a încheiat la finalul lui septembrie 2021.

Mai mult, blockchain-ul Solana înregistrează 11 miliarde de dolari în TVL (Total Value Locked). Trebuie menţionat că acest TVL reprezintă totalul activelor care sunt plasate într-un anumit protocol, respectiv în aplicaţiile dintr-o reţea blockchain.  

În ceea ce priveşte arta digitală, reţeaua Solana a fost utilizată pentru a înscrie în blockchain 5,7 milioane de NFT-uri (Non-Fungible Token).

Pe lângă toate acestea, Bank of America notează că Solana este optimizat pentru utilizări care vin în faţa consumatorului final, precum microplăţi sau gaming.

„Solana prioritizează scalabilitatea, însă există şi dezavantaje când vine vorba de un blockchain mai puţin descentralizat şi mai puţin securizat, ceea ce s-a tradus prin mai multe probleme de funcţionare pe care le-a întâmpinat reţeaua încă de la lansare. (...) Ethereum prioritizează descentralizarea şi securitatea în detrimentul scalabilităţii, ceea ce a dus la perioade în care reţeaua a fost congestionată şi comisioanele pe tranzacţii ajung câteodată chiar mai mari decât valoarea tranzacţiei”, a notat Alkesh Shah, analist în cadrul Bank of America.

Bank of America subliniază că Solana şi alte blockchain-uri au şansa de a mânca din cota de piaţă a Ethereum.