Locul unde îţi poţi cumpăra o casă care este mai ieftină decât o cafea şi care este motivul pentru care majoritatea caselor sunt cumpărate de străini

Autor: Business Magazin 16.01.2022

Depopularea şi îmbătrânirea populaţiei este o problemă de viaţă şi de moarte nu doar în comunităţile est-europene şi din Balcani, ci şi în Europa Occidentală. Satele abandonate din Sicilia şi alte regiuni ale Italiei sunt un bun exemplu. Acolo, autorităţile încearcă să le salveze de la uitare şi dispariţie prin vânzarea locuinţelor rămase fără proprietar pentru doar un euro. Cine n-ar cumpăra o casă la ţară pe nimic? Cu cât dai pe cafeaua pentru o săptămână poţi cumpăra un sat întreg. Soluţia, pe cât de disperată, pe atât de simplă pare.

Dar nu este chiar aşa. Proiectul are succes, dar nu printre italieni, ci cu străinii. În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia – din Alpi şi până în Sicilia – au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei,  pentru doar un euro, mai puţin decât costul unui espresso, scrie EUobserver. Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Pe măsură ce sătenii fug în căutarea unui viitor mai luminos în alte părţi, poate doar ceva mai jos, la drumul principal, prinde forţă o tendinţă inversă în care cumpărători străini sunt dornici să-i înlocuiască şi să ajute la reînvierea acestor locuri cuprinse de amorţire. Aproximativ 60 de comune şi sate au lansat scheme atrăgătoare ce presupun vânzarea gospodăriilor pentru doar un euro sau un pic mai mult. Deşi nu există date oficiale la nivel naţional despre câte case au fost vândute astfel, primarii  locali implicaţi în proiect spun că acesta este un succes.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro