A fost certificatul verde o victimă a politicului, în România? Mai e util acum? Răspunsul lui Rafila

Autor: Andreea Tobias 14.01.2022

Certificatul verde pentru a merge la serviciu nu a fost asumat politic, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. În acest moment, ministrul nu mai vede utilitatea certificatului, dar crede că dacă ar fi fost adoptat înaintea valului 4 cifrele ar fi arătat altfel. 

Întrebat, vineri seară, la Digi24, dacă certificatul verde pentru locul de muncă în România a fost o victimă a politicului sau a politicienilor, Rafila a răspuns: „nu este victimă, este, până la urmă, o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină pentru neadoptarea unei forme a certificatului verde”.

Ministrul a comentat că scopul certificatului verde era stimularea vaccinării - „în momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează să nu fie nevoiţi să se testeze periodic” - şi frânarea transmiterii - „adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la serviciu să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate şi automat transmisibilitatea scade”.

Acum, spune Rafila, datele problemei se schimbă, pentru că protecţia împotriva bolii oferită de vaccin este mult mai redusă. De fapt, protecţia a scăzut progresiv: „dacă vă uitaţi istoric, când s-a lansat vaccinul, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90. Ulterior, după apariţia variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puţin impactă de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e şi mai puţin. Vedem şi cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”.

Totuţi, Rafila recomandă „cu tărie” vaccinarea, deoarece raportul cazurilor grave şi al deceselor în rândul nevaccinaţilor şi vaccinaţilor este net în favoarea persoanelor vaccinate.

Întrebat dacă în acest moment mai vede utilitatea certificatului verde, Rafila a răspuns: „nu mai văd urgenţa certificatului verde pentru că, să spunem că se face prin asumarea răspunderii, cea mai rapidă variantă, presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă care vor mai însemna câteva săptămâni şi eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper că până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie bună”.

Chestionat dacă ar fi existat certificatul verde înainte de valul 4, cifrele ar fi arătat altfel, ministrul Sănătăţii a spus: „eu cred că da”.