Cine ar trebui să ţină evidenţa orelor suplimentare? „În România există sute de mii de ore suplimentare, dar nu sunt plătite. Angajaţii se tem să îşi ceară aceste drepturi, de frica concedierii“

Autor: Adelina Mihai 17.01.2022

În România nu există o instituţie care să centralizeze numărul de ore suplimentare lucrate de angajaţi sau care să arate cu cât au fost plătiţi angajaţii care au muncit peste program Inspecţia Muncii are „mandatul“ de a sancţiona angajatorii care nu plătesc orele suplimentare, dar face verificările pe pontajul ţinut de ... angajator.

Angajaţii care lucrează peste pro­gramul standard de 8 ore trebuie să-şi dea acordul pentru această muncă supli­mentară, iar angajatorul să-i răs­plă­tească, fie cu timp liber, fie cu bani, spune legislaţia muncii. Cu toate aces­tea, în practică, lucrurile nu se întâm­plă aşa cum scrie în Codul muncii, pentru că sunt mai multe anomalii.

În primul rând, nicio instituţie din România nu ţine evidenţa orelor suplimentare prestate de angajaţi şi nimeni nu poate spune, la nivel centralizat, câţi angajaţi au muncit suplimentar într-un an. În acest context, ZF i-a întrebat pe reprezentanţii Inspecţiei Muncii cum aplică amenzile pentru nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, dacă nu centralizează datele privind munca suplimentară.