Novak Djokovic a plecat din Australia

Ziarul Financiar 16.01.2022

Novak Djokovic, expulzat din Australia, a luat avionul spre Dubai. Liderul mondial este aşteptat ca un erou în Serbia, spune preşedintele ţării. În Australia, riscă o interdicţie de 3 ani de intrare în ţară.

Novak Djokovic a fost expulzat din Australia, după sentinţa care i-a respins recursul. După ce a apărut vestea despre erorile din cererea de viză a lui Djokovic, Tribunalul Federal din Australia l-a expulzat pe tenismenul, care nu era vaccinat împotriva COVID. El nu va juca la Australian Open, turneu care începe luni.

Novak Djokovic a pierdut recursul şi a fost expulzat din ţară. Jucătorul de tenis a părăsit continentul cu un zbor care a decolat în jurul orei 13.30 în România (22.30, ora australiană) cu destinaţia Dubai. Numărul 1 mondial, în vârstă de 34 de ani, nu va putea, aşadar, să-şi apere titlul la Australian Open, primul dintre turneele de Mare Slam din sezonul 2022. La Melbourne, Djokovic s-a încoronat de 9 ori campion

„Sunt extrem de dezamăgit de decizia instanţei care mi-a respins cererea, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia şi nu pot participa la Australian Open. Acum, îmi voi face ceva timp să mă odihnesc şi să-mi revin înainte de a face alte comentarii. Respect hotărârea Curţii şi voi coopera cu autorităţile competente în legătură cu plecarea mea din ţară”, a spus „Nole”, după aflarea deciziei.

Tatăl său, Srdjan, a folosit, în schimb, alt ton, într-o postare pe Instagram: „Încercarea de asasinare a celui mai bun sportiv din lume a luat sfârşit, 50 de gloanţe în pieptul lui Novak”.

„O decizie luată din motive de sănătate şi de siguranţă, în interesul public al australienilor. S-a decis să ne menţinem graniţele puternice şi să protejăm populaţia”, a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison.

Lui i s-a alăturat ministrul Imigrării, Alex Hawke: „Decizia Curţii o confirmă pe a mea. Politicile puternice de protecţie a frontierelor din Australia ne-au ţinut în siguranţă în timpul pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge la acest punct, iar guvernul este ferm angajat să protejeze această poziţie”.

Pentru preşedintele sârb Aleksandar Vucic, Novak Djokovic se poate întoarce în ţara sa cu capul sus. Vucic a spus că a vorbit cu tenismenul şi i-a spus că toată lumea îl aşteaptă în Serbia:

„Cei care cred că au afirmat principii au arătat că nu au principii. Au maltratat un tenismen timp de 10 zile şi apoi au luat o decizie pe care o cunoşteau din prima zi. Autorităţile australiene pur şi simplu mint. Ei spun că mai puţin de 50% dintre oamenii din Serbia sunt vaccinaţi, în timp ce procentul este de 58%, mai mult decât multe alte ţări europene”.

ATP a vorbit despre o sentinţă care „marchează sfârşitul unei serii de evenimente profund deplorabile”. Asociaţia jucătorilor profesionişti într-un comunicat recunoaşte că „deciziile autorităţilor judiciare privind sănătatea publică trebuie respectate” şi subliniază că „absenţa lui Djokovic de la Australian Open este o înfrângere pentru joc. Ştim cât de agitate au fost ultimele zile pentru Novak şi cât de mult şi-a dorit să-şi apere titlul la Melbourne. Îi dorim numai bine şi aşteptăm cu nerăbdare să-l revedem pe teren curând. ATP continuă să recomande cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor”.

Sentinţa a sosit la ora 8.45 românească (17.45 în Australia) duminică, 16 ianuarie, de la Tribunalul Federal Australian. Într-o decizie unanimă, judecătorii James Allsop, Anthony Besanko şi David O'Callaghan au respins recursul lui Djokovic. Avocaţii sârbului nu au depus un nou recurs, iar „Nole” va trebui să plătească şi cheltuielile de judecată.