Pregătiţi-vă banii, aşteptarea a luat sfârşit: 15% din Hidroelectrica vin la Bursa de Valori Bucureşti într-o ofertă record de 6,5 miliarde de lei

Autori: Liviu Popescu , Eduard Ivanovici 23.01.2022

Compania, evaluată la 43 mld. lei O astfel de ofertă va atrage şi investitori străini de calibru, dar probabil ar presupune şi o listare duală Cea mai mare listare de până acum este cea a Electrica, de 1,95 mld. lei din 2014.

Cea mai mare şi aştep­tată listare de acţiuni la Bursa de Valori Bucu­reşti, a perlei coroanei siste­mu­lui energetic ro­mâ­nesc, respectiv compania de stat Hi­dro­electrica, prinde contur în con­tex­tul în care ministrul energiei a anun­ţat că Fondul Proprietatea va vinde cel puţin 15% din acţiuni fără a fi nevoie ca statul român să i se alăture.

Astfel, o deţinere de 15% din Hi­dro­electrica ar însemna o ofertă de aproximativ 6,5 miliarde de lei (1,3 mi­liarde de euro), de trei ori peste cea de 2 miliarde de lei a Electrica în 2014 şi care şi până astăzi deţine recordul de cea mai mare IPO din România. Iar o astfel de ofertă va atrage cu siguranţă atenţia investito­rilor străini de calibru, dar ar presu­pune probabil şi o listare duală, precum Londra.

„Interdicţia Parlamentului nu ne permite să lansăm IPO-ul, dar susţinem listarea întregii participaţii a Fondului (la Hidroeletrica- n.red.) sau a unei părţi din ea, cel puţin 15%, la Bursa de Valori Bucureşti“, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Cu 66% a urcat evaluarea Hidroelectrica în anul scumpirilor record la energie, de la 25,6 mld. lei la 42,6 mld. lei în decembrie 2021, de invidiat chiar şi pentru unele com­panii listate la Bursa de Valori Bucu­reşti. Ministrul vorbeşte de o listare „cât de curând posibil“.