Long COVID: Consecinţele expunerii unei generaţii de copii la o boală multisistemică, incalculabile

Autor: Petru Mazilu 16.01.2022

Medicul Octavian Jurma consideră că în ceea ce-i priveşte pe copii, consecinţele expunerii unei generaţii la o boală multisistemică sunt incalculabile. Acum se poate face ceva, peste 10 ani degeaba îi mai pedepsim pe vinovaţi, mai spune Jurma.

Specialistul critică măsurile luate de autorităţi înainte de valul cinci al pandemiei.

„Infectarea în masă este o strategie efectiv dementă. Asta e tot ce pot să spun... Consecinţele se văd în spitale, unde viteză de creştere a internărilor de COVID-19 în rândul minorilor s-a dublat faţă de săptămâna trecută ajungând la 123% de la 69%. Azi am avut 286 copii internaţi în spitale pentru COVID-19 aprope triplu faţă de duminica trecută (când erau 108) şi peste valoarea prognozată pentru duminică viitoare”, a explicat Octavian Jurma.

Săptămâna viitoare vom asista şi la debutul valului de internări la ATI care se vede deja atât la adulţi cât şi la copii, mai arată Jurma. Iar efectele s-ar putea simţi pe termen lung, adaugă el

„Din fericire nu moartea este principalul risc pentru copii care se infectează cu Omicron. Consecinţele expunerii unei întregi generaţii de minori la o boală multisistemică cu valenţe cronice de sindrom imunodeficitar şi neuroinflamator sunt însă incalculabile. Acum trebuie să vorbim, pentru că acum se poate face ceva. Peste 10 ani degeaba îi mai pedepsim pe cei care au nenorocit zeci de mii de români”, a precizat Octavian Jurma.