Fondul Proprietatea creşte cu 5% la deschiderea şedinţei de luni, pe fondul anunţului de listare a Hidroelectrica

Autor: Eduard Ivanovici 17.01.2022

UPDATE ora 13:10: Acţiunile FP se apreciază cu 0,24%, la tranzacţii totale de 7,8 milioane de lei.

 

Fondul Proprietatea înregistra o creştere de 5,26% la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, 17 ianuarie, ca urmare a anunţului de listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti.

 

 

Vinerea trecută, ministrul energiei Virgil Popescu a declarat pentru Reuters că FP va lista „cât mai curând posibil” cel puţin 15% din Hidroelectrica, fără ca guvernul să se alăture eforturilor.

România s-a angajat anul trecut în listarea a 15% din Hidroelectrica până în 2023 ca parte a obiectivelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, încadrate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Fondul deţine 20% din Hidroelectrica, iar statul român are o participaţie de 80%, însă, în 2020, parlamentul a lansat o interdicţie pe doi ani – Legea nr. 173 – privind vânzarea acţiunilor companiilor deţinute de stat, argumentând că mişcarea ar fi împotriva intereselor naţionale, în condiţiile în care pandemia ar putea micşora preţul acţiunilor.

Hidroelectrica, cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, atingea o evaluare record la final de 2021, de 42,6 miliarde de dolari, conform raportului lunar publicat de FP.

Acţiunile FP s-au apreciat cu aproape 40% în ultimul an, pe un rulaj de 878 de milioane de lei. Capitalizarea este de 13,4 miliarde de lei.