Autoliv investeşte 165 mil. lei la Lugoj în extinderea producţiei

Autor: Bogdan Alecu 17.01.2022

Autoliv a aprobat în 2021 demararea unei invetiţii de 165 mil. lei (aprox. 55 mil. euro) în fabrica de la Lugoj, unde vor fi create şi 300 de noi locuri de muncă.

În prezent, compania produce în România peste 20 milioane airbag-uri anual, la Lugoj şi la Reşiţa, având peste 3400 de angajaţi implicaţi în procesele de siliconare, tăiere şi asamblare a acestor sisteme de siguranţă auto. Fabrica din Lugoj are o suprafaţă de peste 25.000 mp şi peste 2500 de angajaţi.

Suma este destinată construcţiei unei noi hale de producţie, cu o suprafaţă de peste 15.000 mp, unde vor fi instalate echipamente noi, pentru a produce materia primă din care se confecţionează airbag-ul – utilaje de urzire, de războaie de ţesut, utilaje de spălare şi siliconare a materialului textil. O parte din această sumă (51 milioane lei) este obţinută ca ajutor de stat, acordat în baza schemei reglementată prin H.G. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Prin extinderea capacităţii de producţie, Autoliv va crea peste 300 de noi locuri de muncă, atât în zona direct productivă (operatori automatizare, şefi de schimb, operatori calitate etc), cât şi în cea a specialiştilor şi experţilor în domenii precum automatizare, mentenanţă, calitate, proces, logistică, financiar etc.

În paralel cu noile tehnologii, şi procesele tradiţionale de producţie vor continua să fie îmbunătăţite prin automatizare şi digitalizare, astfel încât să poată integra conceptele de Industrializare 4.0 şi să se alinieze noilor nevoi de pe piaţa automotive, revoluţionând astfel modul tradiţional de fabricare a airbag-ului.

Autoliv este liderul mondial în sisteme de siguranţă auto, iar prin intermediul subsidiarelor sale dezvoltă şi produce sisteme de siguranţă auto pentru cei mai mari producători din industria automotive. Autoliv are peste 68.000 de angajaţi în 27 de ţări şi o cotă de piaţă de 42% la nivel global. În plus, compania are 14 centre tehnice în nouă ţări din întreaga lume. În România, Autoliv este prezentă din 1997, având peste 9300 de angajaţi în locaţiile sale din Braşov, Sf. Gheorghe, Oneşti, Rovinari, Reşiţa şi Lugoj. În fiecare an, produsele Autoliv salvează peste 30.000 de vieţi şi contribuie la evitarea a sute de mii de accidente grave.