România revine treptat la piaţa reglementată a energiei după eşecul liberalizării: producătorii ar putea avea un impozit de 80% din veniturile suplimentare. Tot ce depăşeşte 450 lei/MWh se taxează. Media în decembrie a fost de 1.139 lei/MWh

Autor: Roxana Petrescu 18.01.2022

Un proiect al ANAF, publicat aseară pe site-ul instituţiei, propune impozitarea veniturilor suplimentare încasate de producătorii de energie ca urmare a exploziei preţurilor. Astfel, “venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare”, se arată în referatul proiectului de ordin.

Doar pentru comparaţie, în decembrie, anul trecut, preţul mediu pe bursa de energie OPCOM, pe platforma spot, a fost de 1.139 lei/MWh. Piaţa spot a reprezentat în luna decemrbie peste 40% din volumele de energie tranzacţionate, această pondere foarte mare fiind unul dintre factorii care au dus la creşterea fără precedent a preţurilor.

“Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepţia producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit”, se mai arată în referat.

Concomitent cu acest proiect, aseară premierul Nicolae Ciucă a anunţat noi măsuri pentru protecţia consumatorilor în faţa scumpirii energiei şi a gazului natural.

"Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW", a spus Ciucă, la Parlament, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, citat de Agerpres. Măsurile se vor aplica în perioada 1 februarie-31 martie şi le vor înlocui pe cele abia implementate.