Preţurile petrolului au atins maximele din ultimii şapte ani pe măsură ce aprovizionarea a scăzut

Autor: Andrei Şerbănescu 22.01.2022

Preţurile de referinţă ale petrolului au urcat marţi la cel mai înalt nivel din 2014 în urma atacurilor din Golful Orientului Mijlociu, incident care ar putea restrânge perspectivele deja firave de aprovizionare, potrivit Reuters.

Contractele futures pe ţiţeiul Brent au crescut cu 1,02 dolari, sau 1,2%, până la 87,50 dolari pe baril până la ora 09:24 GMT, în timp ce contractele futures pe ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,36 dolari sau 1,6%, până la 85,18 dolari pe baril. Comerţul de luni a fost redus în urma unei sărbători legale din SUA.

Ambele valori de referinţă au atins marţi cele mai înalte niveluri din octombrie 2014.

Preocupările privind aprovizionarea au crescut săptămâna aceasta, după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, escaladând ostilităţile dintre grupul aliniat Iranului şi o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

După ce a lansat lovituri cu drone şi rachete care au declanşat explozii în camioanele cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul de a „răspunde la aceste atacuri teroriste”.

Compania petrolieră ADNOC din Emiratele Arabe Unite a declarat că a activat planul de continuitate a afacerii pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de produse către clienţii săi locali şi internaţionali, după un incident la depozitul său de combustibil din Mussafah.

De asemenea, la creşterea primelor de preţ geopolitice se adaugă tensiunile în creştere între Rusia, membru OPEC+, şi Ucraina.

În plus, unii producători din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se luptă să pompeze la capacităţile permise, din cauza investiţiilor insuficiente şi a întreruperilor, în baza unui acord cu Rusia şi aliaţii de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

Analiştii Goldman Sachs au declarat ca se asteapta ca stocurile de petrol din tarile OCDE să scada până în vară la cel mai mic nivel din 2000, preţurile petrolului Brent crescând la 100 de dolari în cursul acestui an.