Ministrul de finanţe, Adrian Câciu: Multinaţionalele vor fi impozitate cu 15% din 2023

Autor: Roxana Rosu 18.01.2022

România vrea să implementeze directiva europeană care stabileşte un nivel minim de impozitare de 15% pentru multinaţionale începând cu 1 ianuarie 2023, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, spunând că această măsură este o prioritate.

”România susţine toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiţii echitabile în cadrul pieţei interne a UE. Adoptarea şi implementarea directivei este un obiectiv prioritar şi pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Impozitul minim vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), desfăşurată marţi, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe din UE au fost invitaţi să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar şi necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor.

Un număr de 136 de ţări au aprobat în octombrie 2021 aplicarea unui impozit minim, măsură care va putea genera venituri suplimentare de aproximativ 150 de miliarde de euro.

Măsura are rolul de a combate şi tendinţa din ultimele decenii, când unele companii multinaţionale au folosit un sistem de mutare a sediilor şi activităţilor, în încercarea de a plăti  impozite mai mici.