Cea mai mare tranzacţie din industria jocurilor video: Gigantul Microsoft cumpără Activision Blizzard, dezvoltatorul faimoaselor World of Warcraft şi Call of Duty, pentru 68,7 miliarde de dolari. Explozie a acţiunilor Activision

Autor: Eduard Ivanovici 18.01.2022

Gigantul american Microsoft se apropie de încheierea unui acord de cumpărare a Activision Blizzard, dezvoltatorul de jocuri video din spatele francizelor Call of Duty şi World of Warcraft, ceea ce ar reprezenta cea mai mare achiziţie a companiei cofondate de Bill Gates, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg. Microsoft confirmă informaţiile.

Tranzacţia, care ar evalua Activision la 68,8 de miliarde de dolari, a fost anunţată ulterior pe site-ul oficial al Microsoft.

Acordul ar depăşi cu mult tranzacţia record realizată de Microsoft în 2016, când a cumpărat reţeaua de socializare axată pe mediul de business LinkedIn în schimbul a 26 de miliarde de dolari.

Evenimentul ar marca cel mai mare efort realizat de Microsoft către industria de gaming. Gigantul spune că ar deveni „a treia cea mai mare companie de gaming în funcţie de venituri, întrecută de Tencent şi Sony”, odată ce acordul va fi încheiat. De asemenea, acordul ar reprezenta cea mai mare tranzacţie din istoria industriei de gaming.

La 15:52, ora României, acţiunile Activision se apreciau cu 37% în premarket. Acţiunile Microsoft erau pe minus cu 1% înaintea şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Microsoft intenţionează să adauge mai multe jocuri dezvoltate de Activision pe platforma Xbox Game Pass. Odată cu achiziţia Activision, Microsoft va putea publica francize precum Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty şi Candy Crush.

„Vom oferi cât mai multe jocuri Activision Blizzard cu putinţă pe Xbox Game Pass şi PC Game Pass, atât titluri noi, cât şi jocuri din incredibilul catalog al Activision” spune Phil Spencer, şeful diviziei de gaming din cadrul Microsoft.

Platforma de gaming Xbox Game Pass înregistrează în prezent 25 de milioane de abonaţi, într-o perioadă în care Microsoft continuă să achiziţioneze studiouri de jocuri video pentru a-şi îmbunătăţi serviciul, notează The Verge.

Ştirea vine după luni întregi de acuzaţii de hărţuire sexuală îndreptate către Activision Blizzard. În iulie 2021, Departamentul Californian de Ocupare Corectă a Forţei de Muncă (DFEH) a dat în judecată Activision pentru promovarea unei culturi concentrate pe „hărţuire sexuală constantă”.

De atunci, mai mulţi angajaţi au ieşit în spaţiul public cu o serie de acuzaţii de comportament sexual neadecvat . În septembrie, compania a ajuns la o înţelegere de 18 milioane de dolari cu aşa-numita Comisie pentru Oportunităţi Egale de Angajare. Acordul a fost contestat de Activision.

Microsoft nu detaliază cum va aborda respectivele probleme, însă compania spune că Bobby Kotick va continua momentan în poziţia de CEO al Activision Blizzard. Actualul CEO ar putea pleca odată cu încheierea unei perioade de tranziţie.