Guvernele est-europene caută soluţii pentru a ieftini mâncarea: TVA zero în Polonia şi îngheţarea preţurilor în Ungaria. Ambele modele trezesc nemulţumiri

Autor: Bogdan Cojocaru 18.01.2022

Cu inflaţia la cote nemaivăzute, guvernele est-europene acţio­nează pentru a limita scumpirea alimentelor, dar în moduri dife-rite. Polonia reduce TVA până la zero pentru anumite produse şi ser­vicii. Însă în Ungaria, unde din cauza cad­o­ur­ilor electorale guvernul a introdus deja o formă mai relaxată de austeritate, este pre­ferată plafonarea preţurilor. Iar la Budapesta nu toată lumea este mulţumită de această soluţie.

În Ungaria, de la 1 februarie zahărul granulat, făina albă, uleiul de floarea soarelui, pulpele de porc, pieptul de pui, târtiţele de pui şi laptele de vacă nu vor putea fi comercializate la preţuri mai mari decât cele de vânzare angro de pe 15 octombrie 2021. Plafonările au ca scop „prevenirea efectelor vătămătoare ale anomaliilor de pe piaţă“, se arată într-un decret guvernamental publicat în Magyar Közlöny (Gazeta Maghiară).

Măsura este în vigoare până pe 1 mai anul acesta. De asemenea, comercianţii sunt obligaţi să scoată la vânzare cel puţin volumul mediu din aceeaşi zi a săptămânii din 2021. Astfel, magazinele nu vor putea refuza să vândă produsele cu preţurile plafonate. Însă procedura de monitorizare a vânzătorilor şi vânzărilor este necunoscută.

Ministrul agriculturii, Istvan Nagy, a făcut clar că plafonările, „un pas îndrăzneţ“, sunt un mesaj către piaţă că guvernul „nu se teme să ia cele mai neaşteptate măsuri“ pentru protejarea familiilor. Partidele de opoziţie, care pentru prima dată de când premierul Viktor Orban este la conducerea ţării, au făcut front comun contra acestuia, spun că guvernul este laş şi că în loc de plafonările de preţuri ar trebui redusă TVA la alimentele de bază la 5%.

În primăvară sunt alegeri, iar Orban şi-a secătuit deja cuferele cu bani oferind cadouri electorale generoase. Reducerea TVA ar lăsa guvernul fără o parte semnificativă din venituri când acesta a anunţat deja că renunţă la unele investiţii.

Site-ul de ştiri Penzcentrum, pe baza sondajelor sale lunare pentru preţurile de consum, a găsit că prima dată creşterea preţurilor a atins un nivel record în noiembrie 2021, când mâncarea  s-a scumpit cu 17%. Un alt vârf a fost atins în ianuarie anul acesta.

Preţurile au urcat cu aproape 18% faţă de ianuarie 2021. Tot Penzcentrum a calculat că dacă preţurile revin la nivelurile din 15 octombrie, zahărul s-ar ieftini cu 4%, uleiul cu 13%, laptele cu 10% şi făina cu 26%. Pe de altă parte, carnea de pui s-ar scumpi uşor, cu 3%.

Ungaria are printre cele mai puternice inflaţii din UE, aşa cum este de altfel cazul în toate ţările est-europene. Iar în regiune creşterile de preţuri, mai ales cele la mâncare, au un impact social mai mare decât în Vest deoarece o parte mai mare din veniturile est-europenilor se duce pe produsele şi serviciile de bază.

În Ungaria, cele mai recente date arată că preţurile la poarta fabricii au sărit în sus cu 27% în noiembrie, în ritm anualizat, potrivit agenţiei MTI, care citează statistica oficială.

Preţurile la poarta fabricii au înregistrat creşteri de peste 10% în fiecare lună a anului trecut. În noiembrie, cerealele au fost cu 36% mai scumpe. Preţurile grâului au crescut cu 47%. Cerealele industriale s-au scumpit cu 52%, iar cartofii cu 56%. În decembrie, rata inflaţiei anuale a fost de 7,4%.

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, indicatorul creşterilor de preţuri a ajuns la 8,6% în decembrie şi este aşteptat să urce la 9-10% în ianuarie-februarie. Una dintre cele mi mari contribuţii la inflaţie o are scumpirea alimentelor.

Guvernul polonez a introdus o serie de măsuri pentru a domoli creşterea preţurilor „ două scuturi anti-inflaţie, dar acestea se pare că au efect întârziat. Pentru a uşura povara preţurilor pentru populaţie, guvernul de la Varşovia a anunţat în cadrul celui de-al doilea scut anti-inflaţie reducerea TVA la 0 la alimente, gaze şi îngrăşăminte şi o diminuare considerabilă a taxei pentru combustibili, încălzire şi electricitate.

Primul scut conţine şi el reduceri de taxe şi accize. În Polonia, TVA la anumite alimente era de mai mult timp la un nivel redus, de 5%. Notes from Poland scrie că Lidl şi Aldi au devenit primele lanţuri de supermarket-uri care anunţă că vor coborî preţurile la mii de produse ca urmare a deciziei guvernului de a suspenda TVA la mâncare şi alte servicii esenţiale.

Lidl a anunţat reduceri de preţuri la 2.000 de produse, dar nu a dat mai multe detalii în afară de faptul că lista produselor ieftinite include laptele, untul, smântâna, pâinea, mere, morcovi, cartofi, pământ de flori şi produse de îngrijire a plantelor. Aldi va reduce, de asemenea, preţurile la 2.000 de produse începând cu 31 ianuarie.

Analiştii de la Credit Agricole cred că suspendarea TVA nu va face decât ca preţurile să crească şi mai mult după ce taxele vor reveni la normal. În Balcani, Serbia şi Macedonia de Nord au îngheţat temporar preţurile unor produse precum pâinea, zahărul şi uleiul pentru gătit.