Şoc în industria lemnului. Austriecii de la HS Timber Group închid la final de martie fabrica din Siret unde se produc panouri de lemn masiv şi întrerup operaţiunile la fabrica de cherestea din Rădăuţi: 600 de angajaţi vor fi afectaţi

Autor: Mirabela Tiron 18.01.2022

Compania austriacă HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer) va închide fabrica de panouri de lemn masiv din Siret şi fabrica de cherestea din Rădăuţi la final de martie, 600 de angajaţi vor fi afectaţi. Investiţiile necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă, anunţă oficialii companiei.

“O parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie 2022, din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului”, potrivit oficialilor companiei.

În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune. “Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare (tăierea şI rindeluirea lemnului-n.red) a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri, potrivit oficialilor companiei”. Jumătate din producţia fabricilor era exportată, potrivit datelor din 2020.

Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului, anunţă oficialii. “Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producţia de energie verde şi vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă”.

Aproximativ 600 de angajaţi vor fi afectaţi de restructurare. “Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunităţi de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menţine impactul social la un nivel cât mai redus posibil”

În România, HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea din Sebeş şi Reci şi o fabrică de panel în  Comăneşti, cu un total de aproximativ 2.400 de angajaţi.

Compania raporta o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2020 (494 mil euro), faţă de 1,8 miliarde de lei anul anterior. Compania raporta un profit de 339 milioane de lei în 2020 faţă de 78 mil lei anul anterior, arată mfinante.ro.

HS Timber Group, cu sediul la Viena, îşi are rădăcinile într-o afacere tradiţională de familie din Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani în domeniul prelucrării lemnului. Astăzi, grupul activează preponderent în industria de procesare a lemnului, dar derulează operaţiuni şi în sfera comerţului de cherestea, producţiei de energie regenerabilă şi ca furnizor pentru industria de energie solară.

HS Timber Group este cel mai mare investitor greenfield din industria lemnului în România.  În anul 2003, grupul a deschis  prima fabrică de cherestea din România, a ajuns la trei fabrici de cherestea, o fabrică de panel şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, potrivit datelor de pe site-ul companiei.