Ştefan Gadola, EnergoBit: S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi

Autor: Roxana Petrescu 19.01.2022

♦ Statul are în mâini 80% din producţia de energie din România şi posibilitatea de a stabili preţul acesteia pentru şase luni de zile, dar în loc de a lua cea mai simplă măsură preferă să dea vina pe furnizorii străini şi să implementeze scheme încâlcite care oricum nu asigură protecţie pentru toţi consumatorii ♦ „Vorbim de discriminări când noi toţi consumăm energie“, spun oamenii din piaţă.

Scumpirea energiei şi a gazului natural din ultimul an, tendinţă vizibilă încă din martie, anul trecut, scoate la iveală multiple anomalii ale pieţelor din România, dar şi incapacitatea statului de a gestiona din timp o criză care acum duce în corzi toată economia. Circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze, dar în timp ce producătorii colectau profituri de vis, sub protecţia lipsei de acţiune a autorităţilor locale, restul economiei ceda sub presiunea celor mai mari preţuri din istorie.

„Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru 6 luni de zile. Care e problema? Au distrus tot“, spune Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică.

În loc de această măsură, guvernul a venit cu noi idei, după ce abia terminase de implementat o se­rie de scheme de protecţie. Un pro­iect al ANAF, publicat pe 17 ia­nuarie, pe site-ul instituţiei, propune impozitarea veniturilor suplimentare încasate de producătorii de energie ca urmare a exploziei preţurilor. Astfel, „venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv coge­nerare“, se arată în referatul proiec­tului de ordin. Doar pentru comparaţie, în decembrie, anul trecut, preţul mediu pe bursa de energie OPCOM, pe platforma spot, a fost de 1.139 lei/MWh.

Explozia preţului energiei în România a urmat tendinţa la nivel european, dar devine evident că o bună parte din scumpire este speculaţie pură. Peste 40% din energia României se tranzacţionează pe platforma spot, astfel un procent important fiind predispus la încorporarea speculaţiilor de moment. Mai departe, cererea de electricitate de anul trecut a crescut cu numai 7% după primele nouă luni din 2021 şi cu 3% în al treilea trimestru. Problema? Preţul energiei s-a triplat în al treilea trimestru al anului trecut. Pe partea de gaz natural, lucrurile sunt şi mai dramatice. Consumul pentru primele nouă luni din 2021 a crescut cu 3%, pentru al treilea trimestru cererea fiind cu 13% mai scăzută faţă de perioada similară din 2020. Preţul pe T3 a fost însă de cinci ori mai mare decât cel din 2020.

„S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi.“