ZF/Masterbuild Produs în România. Ovidiu Bucătaru, Grup Şerban Holding: Obiectivul este ca în următorii cinci ani să ajungem la 10.000 de tone capacitate de depozitare, primii paşi au fost făcuţi. Ne propunem în continuare ca an de an să menţinem ritmul de creştere şi să investim 25-30 de milioane de lei

Autor: Mirabela Tiron 20.01.2022

Grup Şerban Holding, companie antre­prenorială fondată de Nicolae Şerban, activă în mai multe domenii din agricultură, continuă investiţiile în dez­voltare şi are în plan, pe lângă inves­ti­ţiile în irigaţii şi capacităţi de producţie, şi investiţii în dezvoltarea de depozite.

„Făcusem un prim proiect pentru  depozite cu capacitate de 1.500 de tone în 2020-2021, avem astăzi pe masă un proiect pentru 4.000 de tone capa­citate de depozitare pentru legu­me, în condiţii de temperatură con­tro­lată şi ventilaţie. Obiectivul nostru pentru următorii cinci ani este să ajungem la 10.000 de tone capacitate de depozitare“, a spus Ovidiu Bucătaru, director financiar al Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii Produs în România, proiect realizat de ZF în parteneriat cu Masterbuild.

El spune că primul pas a fost realizat în 2020-2021 (depozite cu capacitate de 1.500 de tone), iar acum se află pe masă un proiect de depozit de 4.000 de tone  capacitate până în trimestrul trei din 2022 pentru ca grupul să aibă posibilitatea de-a stoca spre 5.500 de tone de legume din recolta anului agricol 2022 pentru primul trimestru al anului 2023.

„Paşii aceştia i-am gândit. Depozitele sunt în judeţul Bacău. Un metru pătrat de depozit cu toate faci­li­tăţile de care are nevoie  se ridică 1.000 de euro cu echipamente. Pe un metru pătrat  se pot depozita 2,4-2,5 tone de legume pe verticală, am gândit un sistem de depozitare pe verticală până la o înălţime de 5 metri“, a spus el.

Grup Şerban Holding şi-a început activitatea în urmă cu 27 de ani în Oneşti, în prezent activităţile grupului sunt extinse pe mai multe direcţii de dezvoltare, precum agricultura comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, dar şi creşterea păsărilor şi altele.

„Ne propunem în continuare ca an de an să menţinem ritmul de creştere şi să investim 25-30 de milioane de lei.  Reuşim să menţinem acest ritm, ne-am gândit că e important să reuşim să vedem ce cadru politic traversăm, mă refer la politica agrară comună, la noul pachet PNRR, toate direcţiile pe care le avem“.

El spune că sunt zone pe care trebuie să le aibă în vedere, fie că e vorba de a creşte capacităţile de producţie, de a creşte capacităţile de depozitare sau de intensificare a investiţiilor în structura de irigaţii, fie că e vorba de agricultura de precizie investind în soluţii  digitale astfel încât să reuşească obţinerea de randamente superioare.

„Ne păstram proiectele de investiţii, am reuşit în 2021 să aducem încă 500 de hectare de teren irigat României, o investiţie făcută din forţele proprii şI apelând la o componentă financiară fie că sunt bănci, companii leasing sau instituţii financiare nebancare care au înţeles modelul de business“.

El mai spune că a continuat scrierea de proiecte, „este important ca noi antreprenorii să mergem alături de statul român braţ la braţ, să reuşim să atragem cât mai mult din fondurile care au fost la dispoziţie şi sunt la dispoziţie“.

România are o şansă fantastică, vorbim de un nou ciclu bugetar de şapte ani, cu o sumă de 79 miliarde de euro în total, fie că vorbim de bugetul multianual sau de PNRR, o şansă extraordinară, precizează Bucătaru.

Irigaţiile funcţionează dacă avem trei componente: pe de o parte statul român să asigure infrastructura primară, punând la dispoziţie apa, staţiile de pompare care sunt racordate la bazinul Siretului, o reţea care să ofere acces fermierului să se conecteze şi fermierul care să investească în sisteme de irigaţii, a mai  adăugat el.

 „Am făcut proiectul de irigaţii. Astăzi vedem investiţii în irigaţii cu un buget 2000-4000 de euro pe hectar, trebuie să gândeşti ce alt pas trebuie să faci să recuperezi această investiţie într-o perioadă rezonabilă. 10 ani am bugetat perioada cu privire la amortizarea acestei  investiţii. Ne-am dus către o zonă nouă, noi suntem fermieri focusaţi pe cultură mare, producţie vegetală convenţională, fie că vorbim  de cereale sau oleaginoase. Am făcut un nou pas spre legumicultură, am căutat să ne raportăm la piaţă, cine consumă, cine procesează. Pentru investiţiile de irigaţii am făcut un pas să le legăm cu o cultură nouă, cu o producţie, investiţiile au fost pe măsură am ajuns la câteva sute de hectare de cartof de chips pentru industrializare din sămânţă românească. Suntem în al doilea an în această colaborare, am generat materialul genetic singuri. Ne-am gândit ce valoare adăugată putem aduce. Nu a fost uşor, au fost doi ani de zile, din martie 2020 suntem într-o zonă în care lucrurile se schimbă rapid, avem de la lună la lună diverse scenarii“.

Grup Şerban Holding  anunţa la finalul anului trecut închiderea cu succes a plasamentului privat pentru acţiunile sale, în urma căruia a atras 12,7 milioane de lei de la investitori, finanţare care va merge în extinderea business-ului.

„Am reuşit să atragem 12,7 mil lei, am pornit cu gândul să aducem cât mai multe surse de finanţare, de aceea am accesat piaţa de capital. Urmează ca în T1 să se întâmple efectiv tranzacţionarea pe Bursa din Bucureşti, tehnic suntem foarte aproape. Fiecare element pe care l-am făcut a fost de a identifica şi vedea cum se derulează şi de-a le scala“.

Grup Şerban  a înregistrat o cifră de afaceri de 74 milioane de euro în 2020, în creştere cu 5,6%, potrivit ultimelor date.

O campanie editorială realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea