Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret va fi închisă în martie de HS Timber Group: istoria unei fabrici la care a renunţat mai întâi IKEA şi acum austriacul Gerald Schweighofer

Autor: Mirabela Tiron 19.01.2022

Fabrica din Siret (judeţul Suceava), unde se produc panouri de lemn masiv, va fi închisă la final de martie de austriecii de la HS Timber Group, după cum au anunţat oficialii companiei. De ce această fabrică, inaugurată pe piaţa locală în 1999 ca unitate de producţie a suedezilor de la IKEA  este sortită eşecului şi închiderilor succesive?

Istoria unei fabrici la care a renunţat mai întâI IKEA iar acum austriacul Gerald Schweighofer:

Fabrica din localitatea suceveană Siret a fost deschisă în 1999, după investiţii de 12 milioane de euro, fiind prima unitate de producţie pe care suedezii de la IKEA au inaugurat-o pe piaţa locală. Swedwood, divizia de producţie a suedezilor de la IKEA, a închis însă fabrica din Siret în septembrie 2008 din cauza pierderilor înregistrate. Aproape 500 de angajaţi îşi pierdeau locul de muncă în acel an. Acum fabrica va fi închisă iar.

Austriacul Gerald Schweighofer, unul dintre cei mai mari investitori din domeniul prelucrării lemnului din România, ce deţine importante suprafeţe de păduri în special în centrul şi vestul ţării, cumpăra în 2009 fabrica din Siret de la Swedwood. Holzindustrie Schweighofer (actuala HS Timber Group) era unul dintre furnizorii fostei  fabrici IKEA, asigurând 10-15% din material primă, potrivit ultimelor date. La momentul tranzacţiei, austriacul declara că a făcut această achiziţie din trei motive “primul este locaţia, deoarece se află foarte aproape de fabrica noastră din RădăuţI, al doilea a fost reprezentat de maşinile deja existente acolo iar al treilea, de faptul că puteam găsi uşor forţă de muncă, întrucât există o rată mare a şomajului în judeţul Suceava”, declara el în 2009.

După achiziţie, la Siret, austriacul a demarat producţia de panouri din lemn masiv, 80% din producţie urmând să fie trimisă la export, aşa cum declara el.

Suedezii de  la IKEA declarau în 2008, după închiderea fabricii din Siret, că această închidere a fost cauzată de problemele serioase de rentabilitate dar şi de creşterea preţurilor la materiile prime.

Ieri,  compania austriacă HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer) a anunţat că va închide fabrica de panouri de lemn masiv din Siret şi fabrica de cherestea din Rădăuţi la final de martie, 600 de angajaţi vor fi afectaţi.

“Investiţiile necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate”, anunţau oficialii companiei austriece.

O parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie 2022, din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului, potrivit reprezentanţilor companiei.

În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune.

De ce s-a luat această decizie?

Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului, potrivit oficialilor companiei. Aproximativ 600 de angajaţi vor fi afectaţi de restructurare.

În România, HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea din Sebeş şi Reci şi o fabrică de panel în  Comăneşti, cu un total de aproximativ 2.400 de angajaţi.

Compania austriacă raporta o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2020 (494 mil euro), faţă de 1,8 miliarde de lei anul anterior. Compania raporta un profit de 339 milioane de lei în 2020 faţă de 78 mil lei anul anterior, arată mfinante.roţi.

HS Timber Group, cu sediul la Viena, îşi are rădăcinile într-o afacere tradiţională de familie din Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani în domeniul prelucrării lemnului. Astăzi, grupul activează preponderent în industria de procesare a lemnului, dar derulează operaţiuni şi în sfera comerţului de cherestea, producţiei de energie regenerabilă şi ca furnizor pentru industria de energie solară.

HS Timber Group este cel mai mare investitor greenfield din industria lemnului în România.  În anul 2003, grupul a deschis  prima fabrică de cherestea din România, a ajuns la trei fabrici de cherestea, o fabrică de panel şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, potrivit datelor de pe site-ul companiei.