Obiectivele celei de-a doua bănci din piaţă pentru acest an. BCR a bugetat venituri mai mari cu 7,7% în 2022, profit în creştere cu 10,8% şi mizează pe un avans al creditării cu peste 11%

Autor: Claudia Medrega 20.01.2022

♦ Stocul creditelor retail acordate de BCR va atinge o rată de creştere de 10,1% în 2022 ♦ Portofoliul de credite retail va creşte în 2022 susţinut de avansul creditelor de consum, cu 16,2%, şi al creditelor ipotecare, cu 8,4% ♦ Creditul imobiliar standard va avea o creştere puternică de 17,5%, în timp ce Prima casă/Noua casă rămâne stabilă ♦ Portofoliul de credite corporate va înregistra un avans de două cifre.

BCR, a doua cea mai ma­re bancă de pe piaţa ro­mânească după ac­tive, estimează că ve­niturile operaţionale, profitul şi activele vor creşte în acest an, în con­diţiile ascensiunii creditării.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al BCR pentru 2022, la nivel de bancă şi con­solidat la nivelul întregului grup, se regăseşte printre subiectele aflate pe ordinea de zi a unei Adunări Ge­ne­­­rale a Acţionarilor bănci, progra­ma­tă spre sfârşitul lunii ianuarie.

BCR bugetează o creştere a veni­tu­­rilor operaţionale cu 7,7% în 2022 fa­ţă de 2021, până la 3,7 mld. lei, în timp ce componenta de cheltuieli ope­ra­ţionale ar urma să avanseze cu un ritm mai lent, de 2,3% , până la 1,6 mld. lei.

Pe partea de ascesiune a cheltu­ie­li­lor, principalul factor determinant este din zona de resurse umane, unde sunt planificate creşteri salariale la BCR şi actualizarea fondului de bo­nus începând cu 2022, ca urmare a me­diului inflaţionist şi a presiunii ge­ne­rate de piaţă. Cheltuielile de per­so­nal la BCR sunt bugetate să crească cu 7,7%, la aproape 774 mil. lei.