CEO-ul Activision Blizzard, parte a celei mai mari tranzacţii din istoria industriei de gaming, se pregăteşte să primească 400 mil. dolari după ce Microsoft va completa achiziţia

Autor: Eduard Ivanovici 20.01.2022

Bobby Kotick, CEO-ul Activision Blizzard, companie aflată anul trecut în centrul unor acuzaţii de hărţuire sexuală, ar putea primi 400 de milioane de dolari după ce gigantul Microsoft va achiziţiona compania de gaming, într-un acord în valoare de aproape 70 de miliarde de dolari, scrie Reuters, citat de Business Insider.

Ştirea iese la iveală după ce, în octombrie, Kotick a cerut o reducere de 99,9% a salariului ca urmare a scandalurilor de anul trecut.

CEO-ul ar putea primi cel puţin 390 de milioane de dolari odată ce Microsoft va finaliza procesele de achiziţie. Suma vine în mare parte dintr-un număr de 3,95 de milioane de acţiuni.

Statul California a dat în judecată Activision Blizzard anul trecut, notând în acest sens o serie de acuzaţii de violare a normelor de egalitate de remunerare, discriminare pe criterii de sex şi hărţuire sexuală.

În iulie, Departamentul Californian de Ocupare Corectă a Forţei de Muncă a intentat un proces împotriva dezvoltatorului francizelor Call of Duty şi World of Warcraft, acuzând compania de promovarea unei culturi concentrate pe o „constantă hărţuire sexuală şi discriminare îndreptată către femei”.

Conform autorităţilor americane, compania „ar fi încurajat o cultură sexistă, oferind salarii mai mici femeilor, în ciuda faptului că efectuează sarcini similare cu cele ale bărbaţilor”.

În octombrie, Kotick şi-a anunţat angajaţii că a cerut o reducere a compensaţiilor anuale până la 62.500 de dolari, minimul permis de legile californiene. Suma reprezintă o scădere de peste 99,9% faţă de salariul încasat în 2020, de circa 155 de milioane de dolari. Kotick a declarat de asemenea că va înceta să mai primească bonusuri şi a promis să îmbunătăţească mediul de lucru din interiorul companiei.

Înainte de scandalul de anul trecut, Kotick s-a confruntat cu o reducere de 50% a salariului său de bază, mişcare efectuată pentru a răspunde în faţa criticilor privind nivelul supradimensionat al compensaţiilor înregistrate de CEO.

Ieri, mai mulţi angajaţi Activision au cerut demisia lui Kotick. Totuşi, cel mai probabil, CEO-ul va renunţa la funcţie odată ce Microsoft va prelua complet controlul asupra societăţii.