ZF IT Generation. Investor Watch. Ana Maria Andronic, DLA Piper: O legislaţie mai flexibilă şi mai rapidă în a înfiinţa fonduri de investiţii în România ar accelera dezvoltarea ecosistemului

Autor: Adrian Seceleanu 21.01.2022

„În continuare este foarte dificil, cvasiimposibil să înregistrezi un fond în România sau îţi ia foarte mult într-o industrie în care lucrurile se schimbă de la o lună la lună“.

O simplificare a legislaţiei care guvernează înfiinţarea de fonduri de investiţii în România ar cataliza dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri tech şi ar avea efecte benefice în întreaga economie, nu doar în industria de hi-tech şi pentru entităţile implicate direct în acest tip de tranzacţii. În prezent însă este aproape imposibil să înfiinţezi pe plan local un fond de investiţii, acest lucru fiind vizibil şi prin faptul că majoritatea numelor mari de pe piaţă funcţionează prin entităţi înregistrate în Olanda.

„În continuare este foarte dificil, cvasi-imposibil să înregistrezi un fond în România sau îţi ia foarte mult într-o industrie în care lucrurile se schimbă de la o lună la lună, adică dinamica este extraordinară. Acesta spre exemplu este un lucru care ţine doar de noi, nu ţine de nimeni şi nici nu trebuie să reinventăm neapărat roata, e un lucru pe care am putea să îl facem. Dacă am face lucrul acesta sentimentul meu este că s-ar accelera dezvoltarea şi ar aduce un plus foarte foarte mare ecosistemului”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ana Maria Andronic, head of intellectual property and technology în cadrul casei de avocatură DLA Piper România, dar şi angel investor şi unul dintre oamenii care au sprijinit încă de la început formarea ecosistemului de start-up-uri tech din România. Spre exemplu Ana Maria Andronic a fost unul dintre fondatorii seriei de evenimente Venture Connect, care acum peste un deceniu era una dintre puţinele oportunităţi pe care le aveau antreprenorii de a sta în faţa unui potenţial investitor.

Cum arată lucrurile după mai bine de un deceniu? “Este incredibil - este vizibilă schimbarea ecosistemului, era cumva şi firesc să se întâmple schimbarea aceasta în zece ani. S-au întâmplat foarte multe şi se întâmplă în continuare foarte multe. Poate că ne-am fi dorit ca unele lucruri să se întâmple mai repede, există un ritm al lucrurilor pe care poţi sau nu să îl accelerezi. Într-adevăr cu Venture Connect asta mi-am dorit să încercăm să punem bazele unui sistem de genul acesta şi el a crescut -  am reuşit, chiar a crescut şi s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, s-a schimbat vizibil din multe puncte de vedere. Cred că lucrul pe care l-am perceput eu ca fiind cumva vizibil de-a lungul acestor ani este deschiderea fondatorilor către a primi investiţii, către a discuta cu investitori, către a înţelege foarte mult ce înseamnă o investiţie într-o companie de tech, a înţelege ce înseamnă valoarea adăugată a unui investitor, a unui fond de investiţii.“

La început detectam aşa o uşoară reticenţă în a transmite ideile pe care le avem despre business, chiar în a redacta pitchul acela, de a pregăti pitchdeck-ul acela pentru investitori şi cumva întotdeauna trainingul pe care îl făceam înainte de eveniment era acela de a încerca să îi facem pe antreprenori să fie deschişi şi să înţeleagă că este o oportunitate de a discuta cu un investitor şi de a prezenta în faţa unui investitor şi nu trebuie să ascundă neapărat anumite lucruri.”

Dezvoltarea ecosistemului într-un ritm mai accelerat ar putea fi catalizată de o flexibilizare a legislaţiei, a mai spus Ana Maria Andronic. “Nu poţi să grăbeşti lucrurile mai mult decât ritmul lor, nici nu poţi să vii cu nişte lucruri pe care să le plombezi artificial dintr-o altă cultură în cultura noastră. Însă sunt lucruri care ar putea am putea încă să le mai facem şi să accelerăm mai mult procesul. Un exemplu mai concret: mi-aş dori să văd o legislaţie mai flexibilă şi mai rapidă în a înfiinţa fonduri de investiţii în România, spre exemplu. Acesta este un lucru, şi cred că sunt în asentimentul colegilor mei investitori care discută pe tema asta şi acum îşi doresc să înfiinţeze un fond.”

 

Ce a mai declarat Ana Maria Andronic în cadrul emisiunii:

► Un al doilea lucru care cred că ne-ar mai trebui şi acesta o să vină în timp, este să avem mai mai multe companii de tip UiPath, mai multe mai multe companii de tip UiPath în sensul de companii care reuşesc să depăşească barierele clasice, adică reuşesc să meargă acolo - la cel mai înalt nivel, pentru că ele în urma lor aduc know-how dezvoltat şi mai mult, aduc finanţări şi mai bune, aduc persoane care reuşesc şi primesc investiţii substanţiale şi obţin foarte multe venituri din astfel de companii şi ei la rândul lor vor investi în alte companii în România şi poate nu numai în sectorul tech. Poate succesul acesta se propagă şi în alte industrii care au nevoie de finanţări. Acesta e un lucru care nu vine atât de repede şi nici planificat asta se va întâmpla cu siguranţă se va întâmpla. E minunat ca avem ca exemplu UiPath, este absolut mândria noastră din toate punctele de vedere.

► Pot să spun că sunt extrem de mândră că am avut şansa să lucrez cu Daniel şi cu compania UiPath. Este o mândrie realmente - de la prima interacţiune cu ei şi până la succesul răsunător. Ce pot să spun sută la sută este că sunt antreprenori care-mi spun live că ei cred că vor reuşi pentru că UiPath a reuşit şi Daniel a reuşit. Şi dacă ei au văzut că se poate şi că există acest traseu dus până la capăt, ei ştiu sigur că şi ei vor reuşi şi urmăresc şi înţeleg şi disecă succesul UiPath ca să înţeleagă ce anume a fost acolo, care a fost ingredientul care a mişcat acul şi mai sus, şi la etapa următoare, şi la etapa următoare. Ei studiază foarte mult şi spun cu toată sinceritatea că ei cred acum. Mie mi se pare un câştig extraordinar. Până la urmă încrederea de a face lucruri şi de a merge mai departe stă la baza oricărei acţiuni din toate punctele de vedere şi dacă UiPath a reuşit să creeze acel sentiment de încredere, acesta mi se pare cel mai mare impact.

► În general sunt puţine lucruri pe care le pot spune, din obligaţie de confidenţialitate, dar ce pot să spun despre anul 2021 - şi eu m-am gândit la el retrospectiv un pic - şi l am văzut ca pe un an în care s-au pregătit, s-au pus bazele mai multor lucruri. Sigur au fost tranzacţii, au fost investiţii, ele au şi fost comunicate public şi ştim despre ele, însă cum percep eu şi cum văd eu lucrurile este că se întâmplă, sunt încă în pregătire foarte multe lucruri foarte foarte faine şi a fost un an de linie de producţie aşa, care încă nu au ajuns toate în acel moment de concretizare, dar urmează să ajungă acolo. A fostun an bun din punctul ăsta de vedere, foarte bun, foarte intens, cu multe lucruri întâmplându-se. Oamenii au căpătat curaj inclusiv pandemia şi modul ăsta de de comunicare accelerată a dat curaj unor oameni, adică şi-au dat seama că pot să facă lucruri chiar şi aşa.

► Sunt fonduri de investiţii din străinătate din ce în ce mai interesate de companii din România, lucrul ăsta părea de vis acum zece ani, literalmente de vis. Îmi aduc aminte că discutam despre a avea contacte în America sau în alte părţi cu fondul şi reacţiile era ceva de genul dar cine o să vină aici? sau de ce ar veni de fapt? Sigur discţia era la modul concret - care ar fi oportunitatea şi aşa mai departe.

► Acum eu lucrez frecvent cu fonduri din străinătate care investesc în România. Pentru ei este la început un pic, adică încep să înţeleagă şi ei dacă vrei cultura noastra de investiţii, la asta mă refer, la ce înseamnă. Aici ne-am găsit un pic naşul, aş putea zice, pentru că este este un pic de diferenţă între nivelul nostru de înţelegere a ceea ce înseamnă know-how-ul unei tranzacţii faţă de nivelul unui fond de investiţii din străinătate care a făcut astfel de tranzacţii de-a lungul timpului.

► Este un lucru foarte bun care se întâmplă, este un lucru minunat că există această interacţiune pentru că în felul acesta progresăm cu toţii. Fondurile câştigă nişte companii preţioase în care investesc iar companiile câştigă nişte investitori experimentaţi şi oportunităţi în străinătate deci acesta este un lucru minunat. Unde mai avem de învăţat?. Cred că mai avem nevoie de avocaţi specializaţi în zona asta. Încet încet au mai început unii şi alţii să mai intre cumva pe zona aceasta, însă e de învăţat. Adică realmente există un know-how specializat în această industrie pe care trebuie să îl ai astfel încât să poţi sta de vorbă de la egal la egal cu un investitor străin, care să simtă că tu înţelegi ce urmăreşte. Din punctul acesta de vedere mai avem nevoie de pur şi simplu de mai multe tranzacţii de acest fel şi de a fi expuşi la nivelul de negociere, de implementare a tranzacţiilor pe care îl au fondurile străine.