BREAKING Statul, câştigătorul absolut din criza facturilor fără precedent: Nuclearelectrica se pregăteşte de o marjă istorică de 40% în 2022, adică un profit de 2,2 mld. lei la afaceri de 5,2 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 20.01.2022

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi a doua cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti în anul 2021, cheamă acţionarii, printre care Ministerul Energiei cu 82%, dar şi fonduri de pensii Pilon II, pentru a vota bugetul pe 2022. Astfel compania de stat şi-a bugetat venituri totale de 5,2 miliarde de lei şi un profit net de 2,15 mld. lei, rezultând aşadar o marjă de profit istorică de nu mai puţin de 41%.

În bugetul de venituri şi cheltuieli publicat joi seară, compania de stat a dezvăluit şi rezultatele preliminare înregistrate în 2021, anul în care au început scumpirile record din energie: 3,2 mld. lei şi un rezultat net de aproape 1 mld. lei. Rezultatele financiare complete vor fi publicate pe 24 februarie 2022.

“Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.597 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică ce vor avea loc în 2022, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, menţionează compania.

Astfel, din combinarea datelor legate de cantităţile şi preţurile certe aferente tranzacţiilor de vânzări încheiate, cu ipotezele legate de cantităţile rămase a fi vândute şi preţurile estimate, rezultă că valoarea producţiei de energie electrică preliminată a fi vândută/livrată în anul 2022 este de 5.019.758 mii lei (fară TG).

Compania menţionează că în cazul SNN capacitatea de producţie este limitată de puterea instalată a celor două reactoare nucleare funcţionale care operează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei precum şi de durata opririi planificate a Unităţii 1 de 53,4 de zile şi de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat. 

“Unităţile 1 şi 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitivă se formează în mod liber, concurenţial, prin raportul între cerere şi ofertă. Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice. Cu toate acestea, pentru anul 2022, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse prin prezentul proiect de BVC, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate”.

Compania estimează la 2,52 mld. lei profitul din exploatare, plus 173% faţă de cel bugetat în 2021. “Principalii factori cu impact semnificativ în determinarea profitului din exploatare, în sensul influenţării veniturilor din exploatare, sunt preţurile estimate de vânzare pentru energia electrică, iar în sensul influenţării cheltuielilor din exploatare, acestea sunt estimate la un nivel suficient necesar realizării activităţii societăţii, în condiţii de asigurare a securităţii nucleare şi a menţinerii unui nivel cert al cantităţii de energie electrică disponibilă pentru onorarea contractelor de vânzare a energiei electrice”.