Presa internaţională a luat foc după ce Rusia a anunţat oficial că solicită NATO retragerea din România şi Bulgaria

Autor: Andrei Şerbănescu 21.01.2022

Rusia doreşte ca NATO să-şi îndepărteze toate forţele din Bulgaria, România şi alte state ex-comuniste din Europa de Est care s-au alăturat alianţei după 1997, a anunţat vineri Ministrul de Externe, subliniind poziţia dură a Moscovei înaintea discuţiilor de securitate cu SUA de la Geneva, scrie Financial Times.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat într-un Q&A desfăşurat pe site-ul web al ministerului că cererile Rusiei includ „Retragerea forţelor, echipamentelor şi armamentului străin de pe teritoriul fostelor ţări sovietice pentru a reveni la starea din 1997”: „Aceasta include Bulgaria şi România”, a spus Lavrov, adăugând că cererea Rusiei este „de bază” şi „formulată în mod deliberat cât mai clar posibil, pentru a nu permite nicio interpretare dublă”.

Potrivit CNN, escaladarea războiului psihologic dintre Statele Unite şi Rusia asupra Ucrainei se apropie cu paşi repezi de un punct în care o ieşire paşnică din conflict ar deveni întru totul imposibilă.

Preşedintele Joe Biden, susţinut de întreaga putere simbolică a alianţei occidentale, este blocat  într-o confruntare cu preşedintele rus Vladimir Putin, care foloşeşte Ucraina ca ostatic pentru a încerca să forţeze SUA să renegocieze rezultatul stabilit al Războiului Rece.

Cu toate acestea, conform Reuters, Serghei Lavrov susţine că dialogul cu privire la cererile Moscovei de securitate va continua şi după discuţiile purtate cu Statele Unite la Geneva. Kremlinul aşteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului săptămâna viitoare.