Cât a câştigat în 2021 Jamie Dimon, cel mai important bancher din lume, cel care conduce cea mai puternică bancă americană: 34,5 mil. dolari

Autor: Andrei Şerbănescu 21.01.2022

JPMorgan Chase l-a plătit pe Jamie Dimon, directorul executiv al băncii, cu 34,5 milioane de dolari în 2021, cu 3 milioane mai mult faţă de ultimii doi ani, scrie Financial Times.

Creşterea salariului a venit într-un an în care JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a raportat profituri şi venituri record.

Într-un dosar de reglementare de joi, JPMorgan a declarat că membrii consiliului de administraţie au determinat salariul lui Dimon luând în considerare „performanţa puternică a companiei în 2021 şi pe termen lung”. Bancherul a primit un salariu de 1,5 milioane de dolari şi un bonus de 33 de milioane bazat pe performanţă.

Dimon, în vârstă de 65 de ani, conduce JPMorgan din 2005 şi este cel mai longeviv director executiv al unei mari bănci de pe Wall Street. El a fost depăşit anul trecut ca cel mai bine plătit şef din industrie de James Gorman de la Morgan Stanley, care a câştigat 33 de milioane de dolari. Morgan Stanley nu a dezvăluit încă plata lui Gorman pentru 2021.

În veniturile din trimestrul al patrulea din săptămâna trecută, cinci dintre principalele bănci de pe Wall Street – JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America – au dezvăluit că au distribuit 142 de miliarde de dolari în salarii şi beneficii totale în 2021, în creştere cu aproape 15 procente faţă de anul trecut.

În 2021, JPMorgan i-a acordat lui Dimon un „premiu special” de opţiuni pe acţiuni estimate a fi în valoare de aproximativ 49 de milioane de dolari, despre care banca a spus că reflectă dorinţa consiliului de administraţie ca el să rămână în continuare director pentru „cat mai mult timp”.

Forbes estimează averea netă a lui Dimon la 1,8 miliarde de dolari, o mare parte din aceasta fiind deţinută în acţiuni JPMorgan.