Când piaţa dictează. Ce proiecte de reconversie au marcat piaţa din Capitală: de la birouri transformate în clădiri rezidenţiale la cel mai mare hotel de pe piaţă, Rin Grand Hotel, care va fi convertit integral în apartamente

Autori: Mirabela Tiron , Bogdan Alecu 29.01.2022

♦ Mai multe clădiri de pe piaţa locală trec print-un proces de conversie ca urmare a efectelor generate asupra businessului de pandemia de Covid-19 ♦ Rin Grand Hotel din Capitală, cel mai mare hotel de pe piaţa locală care se va transforma integral în apartamente, reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare exemple de conversie.

Efectele pandemiei de Covid-19 au dus la mai multe conversii de proiecte pe piaţa locală, la birouri con­vertie în clădiri rezidenţiale până la cel mai mare hotel de pe piaţă care va fi convertit în apar­tamente. Tot mai multe companii se adaptează la noile condiţii din piaţă şi regândesc proiecte imobiliare pentru a răspunde cererii existente.

Rin Grand Hotel, hotelul din sudul Bucureştiului, de lângă târgul de maşini Vitan, cel mai mare hotel de pe piaţa locală, deschis în 2007 în urma unei  investiţii de 60 de milioane de euro, s-a închis pentru turişti la începutul acestui  an şi va fi convertit integral în apartamente care vor fi scoase la vânzare. Decizia a venit după ce gradul de ocupare şi veniturile s-au prăbuşit dramatic, după cum declara Ionuţ Negoiţă, proprietarul hotelului, fratele lui Robert Negoiţă, primarul sectorului 3. Anul trecut mai funcţionau în regim hotelier 480 din cele aproape 1.500 de camere pe care le avea la deschidere hotelul. Acestea, dar şi sălile de conferinţă vor fi convertite în apartamente. Negoiţă, fostul acţionar majoritar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, cu afaceri în turism, dar şi unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidenţiale din Capitală, declara că se va concentra doar pe investiţii în zona rezidenţială. La lansare, în 2007, fraţii Negoiţă erau încrezători că cele 1.460 de camere vor fi bine primite de piaţă şi că hotelul va deveni profitabil în doar câţiva ani. În 2012, doar o treime din capacitatea totală de cazare a Rin Grand Hotel mai funcţiona în regim hotelier, restul fiind transformată în apartamente care au fost scoase la vânzare. Proprietarii au luat decizia convertirii proiectului hotelier când au început să se simtă efectele crizei financiare pe piaţa locală.