Bilanţul scumpirilor la poliţele RCA după falimentul City Insurance

Autor: Mircea Nica 24.01.2022

Declanşarea procedurii fali­men­tului în cazul City Insurance, care a fost lider al pieţei asigurărilor, a fost punc­tul critic al pieţei RCA, care a dus la o creştere bruscă a pre­ţu­rilor po­l­iţelor, asigurătorii ştiind că vor tre­bui să preia mai mult risc, res­pec­tiv să preia asiguraţii de la City Insurance.

În timp ce unii asigurători RCA, din cei şapte rămaşi, care aveau tarife mici, au ajuns la preţuri duble sau aproa­pe triple, alte companii le-au men­ţinut aproximativ pe aceeaşi linie.

Preţurile RCA au crescut ajun­gând în ianuarie 2022 la peste 1.100 de lei pentru o poliţă pe 6 luni.

Com­parativ, înaintea concretizării pro­ble­melor City Insurance, cel mai mic preţ oferit de asigurătorii RCA cobora chiar sub 500 lei.

Deşi preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat într-o perioa­dă foarte scurtă de timp în cazul unor asi­gurători care aveau preţuri mici, ma­rea majoritate a jucătorilor din pia­ţă sunt de părere că această creş­te­re a fost modul pieţei de a se echi­libra în ce­ea ce priveşte posibili­ta­tea compa­niilor de acoperi riscul asigurat, având în vedere o rată a daunei combinată de peste 100%, ceea ce înseamnă că aduce pierderi pentru asigurători.

Tarifele pot continua să crească în perspec­tivă având în vedere şi majo­ra­rea contribuţiei asigurătorilor la Fon­dul de Garantare a Asigura­ţilor, pen­tru a majora resursele ne­ce­sare despă­gubirilor în cazul City Insurance.