Cum s-au mişcat campionii energetici regionali vs. România: proiecte de miliarde de euro faţă de paşi timizi

Autor: Roxana Petrescu 24.01.2022

Primul an pe calea tranziţiei energtice aduce o dife­ren­ţă majoră de ritm între felul în care s-au mişcat companiile energetice de stat din regiune şi cele din România. Ceea ce este de remarcat însă este că indiferent de ţară, paşi se fac în această direcţie, chiar dacă în cazul României sunt destul de timizi.

PKN Orlen, jucătorul major din domeniul industriei petroliere deţinut de statul polonez, şi-a anunţat anul tre­cut intenţia clară de a deveni un campion multiutilităţi, pu­nând la bătaie un plan de investiţii de peste 30 de mi­liar­de de euro până în 2030. Mai bine de jumătate din această sumă, circa 19 miliarde de euro, se vor duce spre zona de energie verde şi de petromchimie.

PGNiG, echivalentul polonez al Romgaz, a avut la rân­dul său un an aglomerat. Compania a reuşit anul tre­cut să-şi mărească semnificativ capacitatea de înma­ga­zi­na­re subterană a gazelor. În mai, anul trecut, PGNiG şi-a anunţat intenţia de a crea un vehicul de investiţii spe­cia­lizat pentru dezvoltarea unei reţele de fabrici de bio­me­tan (un tip de combustibil sustenabil care are proprietăţi foar­te apropiate de cele ale gazului natural).

Mai departe, PGNiG are propriul său fond de investiţii implicat în tranzacţii. Anul trecut, PGNiG Ventures a achiziţionat Enelion, un furnizor de soluţii complete de electromobilitate. Investiţiile se alătură unui plan de 1 mld. euro pentru regenerabile şI lansarea unui proiect pe hidrogen.

Romgaz, compania naţională de gaze a României, nu a reuşit anul trecut să finalizeze proiectul centralei pe gaz de la Iernut. Pe de altă parte, compania a anunţat o strategie de investiţii pentru anul 2030, dar nu există o valoare totală a proiectelor.