ZF Agropower. Valentina Ioniţă, Băcănia cu poveşti: Simţim creşterea de preţuri cu producţia. Ceilalţi producători ne-au anunţat de creşteri de preţ de 10-15% pe tot segmentul de produse

Autor: Florentina Niţu 26.01.2022

Băcănia cu poveşti de pe Strada Burghiului din Voluntari (judeţul Ilfov), care pune pe rafturile sale legume, dulceţuri, murături, zacuşte ori conserve din carne de la 15 pro­ducători români, începe anul 2022 cu preţuri mai mari pentru produse, împinse în sus de preţul mai mare al energiei electrice şi al gazelor.

„Pe partea de producţie de legume am simţit creşterea de preţuri şi am întârziat însămânţarea din ia­nuarie până în februarie, pentru că fo­losim curent electric pentru ră­saduri şi am vrut să reducem costurile. Astfel, şi ceilalţi pro­ducători din băcănie ne-au anunţat de creşteri de preţ de 10-15% pe tot segmentul de produse şi cu siguranţă preţurile vor mai creşte“, a spus Va­lentina Ioniţă, fondatoare a Băcăniei cu poveşti, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transil­vania şi Profi.

Ea a pus bazele afacerii de fa­milie acum 8 ani, începând să cultive legume ecologice în localitatea Albota din judeţul Argeş, pe care le vindea sub brandul Legume de Ţară, apoi a trecut la procesare şi ulterior a adunat mai mulţi producători în jurul său şi a făcut băcănia.

„Ştiind cât de mult am muncit pentru aceste legume, nu am vrut să le vindem la un preţ foarte mic, pentru că nu ne acopeream costurilor de producţie şi natural ne-am gândit la procesare. Cred că acesta este drumul legumelor din România, să fie procesate“, completează Valentina Ioniţă.

În prezent, produsele din băcănie ajung pe masa a 80 de clienţi din Bucureşti in fiecare săptămână. „Iarna ar trebui să profităm de verdeţurile pe care le producem, căci au rostul lor într-o alimentaţie sănătoasă, şi costurile pentru a produce roşii şi castraveţi sunt mari, pentru că trebuie să avem multe sere încălzite“, a adăugat antreprenoarea.

Compania sa cultivă legume în 2.000 mp de solarii şi restul, majoritatea, sunt cultivate în câmp. „Investiţia într-un solar de 500 mp e de 50.000 de lei, dar nu este suficient să ai doar structura, ci şi incălzirea, iar costurile mari vin de aici“, a explicat ea.

Aceasta mai spune că, totuşi, pentru a se produce constant legume în România este nevoie de centre de colectare şi depozitare, care sunt o soluţie pentru micii producători, pentru că legumele nu rezistă foarte mult şi dacă sunt păstrate într-un loc cu temperatură controlată le creşte durata de viaţă, sigur fiind foarte greu să construieşti un depozit şi să distribui. 

„Cred că ar trebui să fim susţinuţi toţi producătorii, nu doar cei mari. Eu, de exemplu, nu pot aplica pentru fonduri europene că sunt prea mică şi nu beneficiez nici de subvenţii şi atunci nu pot să ies pe piaţă cu un produs competitiv sau cu un produs mai devreme decât alţi producători şi, când ies, poate nu am unde să vând marfa“, a mai spus Ioniţă.

În ultimii cinci ani, conceptul de băcănie a prins rădăcini tot mai adânci în România, iar în Bucureşti zilnic zăreşti cel puţin o astfel de unitate, însă numărul total al băcăniilor nu este cunoscut, deoarece nu există date statistice centralizate.