2021 anul recordurilor pe piaţa de M&A. Anul trecut s-au parafat 195 de tranzacţii, de departe cele mai multe din ultimul deceniu. Valoarea mediană însă, e la minimul ultimilor 10 ani, semn că au fost multe deal-uri dar mici. IT şi telecom a fost sectorul care a atras cel mai mult atenţia investitorilor, cu 38 de acorduri, adică aproape o cincime din total

Autor: Cristina Roşca 25.01.2022

♦ În volum, piaţa locală de M&A a crescut cu 43% în 2021 versus 2020, însă în valoare se remarcă o scădere uşoară, de 3%, până la 3,3 mld. euro ♦ Pe poziţiile următoare vin imobiliare/construcţii şi producţie.

Doar patru tranzacţii din Ro­mânia au avut anul trecut valoarea de peste 100 mil. euro, cel mai redus nivel din ultimii ani, arată o ana­liză a ZF pe baza datelor oferite de raportul anual CMS Emer­ging Europe M&A Re­port, realizat de casa de avo­catură CMS Cameron McKenna îm­pre­ună cu EMIS. Spre comparaţie, în anii de di­na­inte de pandemie erau 10-15 ast­fel de deal-uri. Pe de altă parte, anul trecut, al doilea marcat de pandemia de COVID-19, a fost de departe cel mai bun din ultimul deceniu din punct de vedere al numărului total de fuziuni şi achiziţii realizate în România, respectiv 195. Astfel, în volum, piaţa e cu 43% peste nivelul din 2020 şi aproape dublă faţă de 2013 sau 2015.

În concluzie, în România s-au semnat anul trecut mai multe tranzacţii, dar mai mici, valoarea mediană fiind de 7,3 mil. euro, cea mai mică din ultimul deceniu. Valoa­rea mediană este mai reprezentativă decât cea medie dat fiind că acesta din urmă poate fi influenţată puternic de extreme.

O astfel de situaţie – tranzacţii mai multe, dar mai mici – poate indica o matu­rizare a pieţei locale după ce în perioada anterioară crizei sanitare au fost ani în care cele mai mari 3-5 acorduri aveau o contribuţie foarte mare la total piaţă, astfel că în lipsa lor, situaţia ar fi fost cu totul alta. Tocmai de aceea, valoarea mediană e cu atât mai importantă.