Proiectul depozitelor regionale de legume şi fructe, din nou în atenţie. „Este nevoie de o decizie politică şi de un studiu care să arate realitatea din teren“

Autor: Miruna Diaconu 25.01.2022

O reţea de opt depozite regionale în care să fie colectate, depozitate, procesate şi comercializate produsele locale ar contribui la asigurarea securităţii alimentare a României.

Asociaţia Companiilor de Distri­buţie de Bunuri din România (ACDBR) a readus în atenţia guver­nanţilor proiectul privind înfiinţarea a opt depozite regionale pentru co­lectarea şi comercializarea produ­selor alimentare şi nu numai. Pe lângă proiectul privind depozitele regio­nale, ACDBR a pus pe masa guver­nanţilor şi alte propuneri privind consolidarea rolului distribuţiei.

„România nu duce lipsă de depozite, ci de o strategie şi un management private, nu publică, care să gestioneze depozitarea, strângerea şi comercializarea producţiilor. Este nevoie de o decizie politică, în primul rând, pentru demararea unui astfel de proiect. Apoi trebuie realizat un studiu care să arate realitatea din teren. Statisticile nu arată realitatea, iar dacă nu există cifre reale privind producţia şi nu numai, business planul este eronat, ceea ce va însemna o diferenţă mare între scriptic şi faptic. Dacă depozitele vor sta goale şi nu sunt bine dimensionate la realitate, ele vor genera costuri şi risc de pierderi“, explică Ovidiu Gheorghe, preşedintele ACDBR.