Expunerea băncilor pe titluri de stat a urcat spre 150 mld. lei, reprezentând 24% din activele băncilor. Fondurile de pensii private au titluri de stat de circa 50 mld. lei, adică peste 60% din activele Pilon II. Un nivel mare de datorie publică deţinut de bănci creşte vulnerabilitatea la saltul dobânzilor

Autor: Claudia Medrega 29.01.2022

♦ Expunerea băncilor pe titluri de stat reprezintă în jur de 24% din active ♦ Comparativ, expunerea fondurilor de pensii private (Pilon II), pe titluri de stat, de peste 50 mld. lei, este de trei ori mai mică decât expunerea băncilor, dar reprezintă peste 60% din activele fondurilor de pensii.

Expunerea băncilor pe titluri de stat a continuat să crească, mai rapid în perioa­da pande­miei de COVID-19, şi a ajuns la 147 de miliarde de lei (30 de miliarde de euro) la finalul lunii sep­tem­brie 2021, reprezen­tând aproximativ 24% din activele băncilor, care trec de 600 de miliarde de lei.

Ponderea mare în active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone plasează România în fruntea podiumului în Uniunea Europeană.