Când Europa şi SUA se pregătesc de o confruntare cu Rusia, o mică ţară est-europeană nu ştie ce să mai facă pentru a intra mai bine în graţiile Moscovei

Autor: Bogdan Cojocaru 29.01.2022

Vrea Rusia lui Putin să atace cu armata Ucraina? Americanii spun că da. Mai multe state est-europene membre ale UE şi NATO se simt şi ele ameninţate. Când va reîncepe războiul? Dacă ar fi să ne luăm după planurile premierului maghiar Viktor Orban, nu prea curând.

Pe 1 februarie are de gând să-i facă lui Putin o vizită la el acasă. Numai bine pentru a se poza cu păpuşarul şef de la Kremlin înainte de ceea ce se anunţă a fi cele mai dificile alegeri pentru liderul Ungariei din ultimul deceniu. Orban are, de altfel, o colecţie impresionantă de poze de la întâlniri cu tot felul de lideri consideraţi ca autoritari sau antioccidentali, cum ar fi cel mai puternic preşedinte al Chinei mo­derne, Xi Jinping, preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko, liderul din Kazahstan Kaso-Jomart Tokaiev sau pertur­batorul ordinii internaţionale Donald Trump.

Preşedintele Ungariei are acum programată pentru 1 februarie o vizită în Rusia. Agenda discuţiilor a fost prezentată, într-un interviu pentru agenţia de presă rusă TASS, de ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, decorat recent de Moscova.

Principalele teme sunt centrala nucleară Paks 2, care este construită în Ungaria cu bani şi tehnologie din Rusia, producţia în Ungaria a vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V şi extinderea contractului de cumpărare de gaze pe care această ţară est-europeană o are cu Gazprom în sensul creşterii volumului achiziţionat, scrie Hungary Today.

Ungaria ar vrea, a explicat Szijjarto, să vadă cele două reactoare ale Paks 2 operaţionale până la sfârşitul acestui deceniu astfel încât să devină autosuficientă energetic.

Ungaria mai are patru reactoare în funcţiune şi are planuri mari de exploatare a energiei solare. Poate cel mai interesant aspect al discuţiilor va fi negocierea creşterii volumului de gaze ruse furnizate prin nou-nouţul contract pe termen foarte lung semnat cu Gazprom. Ungaria ar obţine de la Rusia  gaze în plus când toată Europa se plânge că Gazprom întreţine o criză a gazelor prin faptul că nu livrează cât ar fi nevoie. Szijjarto a menţionat şi posibilitatea ca Ungaria să-şi majoreze exporturile agricole către piaţa rusească, deşi Rusia este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume.

Orban şi cu Putin s-au întâlnit ultima dată în 2019, la Budapesta. Însă 2021 a fost cel mai bun an din istorie pentru cooperarea ungaro-rusă, a scris Szijjarto anul trecut, pe Facebook. „Avem un teren solid pentru a avansa semnificativ în 2022“, a spus el. În decembrie, ministrul maghiar a fost decorat cu Ordinul Prieteniei de către omologul său rus Serghei Lavrov. Atunci, Szijjarto a declarat că este „mândru de menţinerea unei cooperări bazate pe interese reciproce şi încredere cu Moscova, în pofida tendinţelor globale şi regionale descurajatoare“.

Szijjarto este cel care în 2017 spunea că nu vor funcţiona sancţiunile impuse de UE Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea de la Ucraina. De asemenea, el a vorbit şi de „ipocrizia“ Marii Britanii, a Franţei şi a altor state europene care, pe de o parte, îl condamnă pe Putin, iar pe de alta fac „afaceri mari“ în Rusia. Apropierea Ungariei lui Orban de Rusia lui Putin a provocat îngrijorări în repetate rânduri printre statele membre ale Uniunii Europene şi NATO, alianţe din care şi Ungaria face parte.

În 2019, guvernul de la Budapesta a scandalizat comunitatea internaţională cu decizia de a lăsa International Investment Bank (IIB), o instituţie financiară pe care Moscova o vrea o alternativă la băncile de investiţii internaţionale ale Occidentului, să-şi mute sediul în Ungaria. Budapesta a acordat atunci imunitate diplomatică angajaţilor băncii, înfuriindu-i pe senatorii democraţi americani, scrie Reuters.

Decizia a venit ca un cadou de vizită pentru Putin. IIB a fost descrisă în multe feluri. I s-a spus, printre altele, calul troian al lui Putin sau banca spion. Instituţia este succesorul legal al Comecon, fosta bancă a integrării economice sovietice.

Cu toate acestea, banca şi-a văzut de treabă şi are acum ca membri, pe lângă Rusia şi Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, România, Mongolia, Vietnam şi Cuba. În decembrie anul trecut, guvernul bulgar a anunţat că vrea să majoreze capitalul ţării la IIB.  Ungaria vrea acum să ducă colaborarea cu Rusia dincolo de sfera terestră. În Rusia, Orban va discuta cu Putin şi un proiect de cercetare spaţială comun pentru că „noi ungurii am vrea să trimitem un astronaut pe Staţia Spaţială Internaţională până la mijlocul deceniului“, a explicat Szijjarto.