După ce s-a apropiat de stagflaţie, economia germană dă semne de revenire, dar însănătoşirea ar putea dura ani întregi

Autor: Catalina Apostoiu 25.01.2022

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a contractat probabil în trimestrul patru al anului trecut, sectorul manufacturier rămânând sub presiune pe fondul perturbării lanţurilor de apro­vizio­nare, iar consumul scăzând din cauza temerilor privind corona­virusul, se arată în ultimul raport al băncii centrale a ţării. Între timp, inflaţia a atins 5,7% în decembrie şi 3,1% în 2021, cel mai ridicat nivel din 1993.

„Ajustările de comportament şi restricţiile antiepidemiologice au avut un impact semnificativ asupra activităţii economice din sectorul serviciilor, în special în decembrie“, se arată în raport, potrivit Reuters.

Perspectivele pentru noul an par mai bune, după ce creşterea solidă a producţiei fabricilor, venită pe fondul relaxării blocajelor de aprovizionare, au împins activitatea din sectorul manufacturier la un maxim pe cinci luni în ianuarie.

Ar putea dura însă mai mult ca perspectivele privnd inflaţia să se îmbu­nătăţească, arată banca centrală, avertizând că creşterea pre­ţurilor ar putea rămâne „excepţional de ridicată“ la începutul acestui an din cauza costurilor în creştere dramatică legate de energie şi blocajelor legate de livrări.

Bundesbank anticipează că inflaţia se va menţine peste ţinta de 2% a BCE până în 2024 cel puţin.

Pandemia de coronavirus a costat până acum economia germană 350 miliarde de euro, relevă noi date publicate recent de Institutul Eco­nomic German, potrivit Euractiv. Între timp, guvernul şi-a redus esti­marea de creştere pentru acest an.

Potrivit analizei institutului, cea mai mare parte a pierderilor economice suferite de la începutul pandemiei se datorează unei scăderi a cheltuielilor consumatorilor.

Pandemia a afectat de asemenea investiţiile. Cercetătorii estimează că în lipsa pandemiei companiile ar fi investit în plus 60 miliarde de euro în ultimii doi ani.

„Redresarea va dura ani întregi“, se arată în analiză, preciz­ându-se că chiar dacă 2022 se va dovedi un an bun, pandemia va lăsa o „gaură semni­ficativă“ în per­formanţa economică a Germaniei.

Guvernul german şi-a redus semnificativ estimarea de creştere pentru 2022.

Ministrul economiei Robert Habeck a anunţat că se aşteaptă acum ca PIB-ul să avanseze doar cu 3,6%, faţă de estimarea anterioară de peste 4%.

Guvernul anticipează de asemenea că inflaţia va atinge o medie de 3,3% în acest an, după ce a urcat cu 3,1% în 2021.