BREC: Proiectele de infrastructură care ar trebui livrate în acest an în oraşele regionale din România au o valoare totală de peste 1,5 mld.euro

Autor: Roxana Rosu 30.01.2022

Proiectele de infrastructură care ar trebui livrate în acest an în oraşele regionale din România au o valoare totală de peste 1.5 miliarde euro, în timp ce la Bucureşti lucrările de construcţie a unui nou drum ocolitor vor continua ca parte a unei investiţii de 1 miliard euro, arată o analiză a Bucharest Real Estate Club, în parteneriat cu Concelex.  

Totodată, primul aeroport nou din ultimele decenii va începe să funcţioneze din 2022 la Braşov, în urma unei investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro.

Marele beneficiar direct al acestor investiţii este segmentul de real estate industrial şi logistic. La nivelul ţării sunt deja în funcţiune peste 5,4 mil. mp de spaţii logistice moderne, în principal în Bucureşti şi în oraşele regionale din sudul, centrul şi vestul României, iar anul acesta sunt asteptate peste 700.000 mp de noi livrări. Partea de est a ţării începe să recupereze pe acest segment, având în vedere autostrăzile şi drumurile expres care vor fi construite în următorii ani în regiune.  ,

Noua şosea ocolitoare A0 din Bucureşti este una dintre cele mai aşteptate investiţii, creând conexiuni cu autostrăzile A1, A3 şi Drumul Naţional DN 1. Construcţia se va finaliza gradual, cu primele termene stabilite pentru 2023, dezvoltarea urmând să continue până în 2026. Investiţia totală se ridică la aproape 1 miliard euro..

În apropiere de Cluj-Napoca, un tronson de 30 km al autostrăzii Braşov-Oradea este în construcţie şi urmează să fie livrat în 2023. Valoarea proiectului este estimată la peste 282 mil. euro. În judeţul Alba, la sud de Cluj-Napoca, un alt tronson al autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 24,2 km a fost deschis la finalul anului trecut în urma unei investiţii de 111 mileuro.

Drumul ocolitor din partea de sud a Timişoarei este în construcţie şi se va deschide în 2022, potrivit estimărilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Secţiunea de aproape 26 km este dezvoltată în urma unei investiţii de aproximativ 55 mil. Euro.

Cel mai mare proiect din estul ţării este noua autostradă A7 Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, aflată în faza de proiectare. Primele tronsoane sunt prevăzute pentru inaugurare începând cu 2025, potrivit CNAIR. Drumuri expres suplimentare sunt în faza de planificare în regiune şi construcţia lor ar trebui să înceapă în următorii ani. Autostrada va lega Buzăul de Siret şi va traversa oraşele Focşani, Bacău, Paşcani şi Suceava.