Cristian Şaitariu, vicepreşedinte executiv, EximBank: Cu schema de garanţii şi finanţări de stat am acordat până acum 4 mld. lei şi am reuşit să prelungim schema până la mijlocul anului 2022

Autor: Ramona Cornea 25.01.2022

Cristian Şaitariu, vicepreşedinte executiv al EximBank afirmă că banca a acordat garanţii şi finanţări de stat de 4 mld. lei companiilor prin schema pentru ajutorul companiilor afectate de COVID-19 şi a reuşit să prelungească schema până la mijlocul acestui an.

”Cu schema de garanţii şi finanţări de stat am acordat până acum 4 mld. lei, am reuşit să prelungim această schemă până la mijlocul anului 2022. Ele sunt destinate companiilor mari şi IMM-urilor cu o cifră de afaceri de peste 20 mil. lei. Există acest program Macro COVID gestionat de Eximbank şi mai avem loc de încă 4 mld. lei finanţări şi garanţii până la finalul lunii iunie. Ca sumă acordată, ne putem duce până la 25% din cifra de afaceri a fiecărei companii sau grup de companii, iar ca maturitate sunt credite de capital de lucru care se dau până la patru ani şi ne putem duce la şase ani ca maturitate a creditelor pentru investiţii”, a declarat Cristian Şaitariu în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

Ce a mai declarat Cristian Şaitariu în cadrul conferinţei:

·       Afacerile sustenabile sunt afaceri mai bune. Trebuie să vorbim despre o direcţie către o economie verde care să includă zero net economy, care să includă servicii financiar bancare pentru că companiile, municipalităţile, consumatorii şi chiar administraţiile publice şi guvernele au nevoie de finanţări pentru a gestiona riscurile climatice, fie cele fizice, fie cele de tranziţie.

·       Furnizorii de servicii financiare au nevoie de strategii clare şi pragmatice, adică să trecem la acţiune pentru dezvoltarea şi implementarea finanţărilor sustenabile şi pentru a-şi asigura un rol activ în tranziţia către economia verde. Stabilirea acestor strategii corecte şi a priorităţilor asociate lor sunt esenţiale în primul rând pentru mobilizarea resurselor, pentru mobilizarea talentelor din organizaţiile noastre.

·       Procesul de înverzire a economiei reprezintă cea mai mare oportunitate comercială a vremurilor noastre şi vine cu un potenţial semnificativ prin crearea de valoarea adăugată pe care o poate prezenta. 

·       Finanţăm irigaţiile inteligente, finanţăm procesele de reîmpădurire. Mai mult, cred că rolul unei instituţii financiare este de împărtăşi cunoştinţele şi experienţele pozitive.

·       Am majorat portofoliul de credite cu 70% în doi ani, am crescut mult peste media pieţei. Am câştigat şi cotă de piaţă, în condiţiile în care ne-am majorat profitul semnificativ.