Ionuţ Sorin Banciu, Ministerul Mediului: România şi-a redus emisiile cu 64% din `90, dar s-a întâmplat într-o tranziţie în care industria a suferit. În următorul deceniu nu vom mai fi în această situaţie

Autor: Alex Ciutacu 25.01.2022

România şi-a edus emisiile de gaze cu efect de seră cu 64% din 1990 până astăzi, însă această evoluţie s-a produs pe fondul deteriorării industriei, a explicat Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conferinţa ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

„România a avut o traiectorie fericită din perspectiva reducerii emisiilor. Am avut ocazia să particip la COP 26 şi să văd că România este pe primul loc, am redus emisiile cu 64% din `90. Prea puţină lume ştie asta. E bine să fii în top măcar în acest domeniu, dar s-a întâmplat pe o tranziţie către o democraţie incompletă în care industria a avut de suferit”.

El a subliniat că în următorii ani evoluţia va fi una diferită odată cu dezvoltarea industriei, iar România are nevoie de măsuri active.

„În următorul deceniu cred că este important să înţelegem că nu vom mai fi în această situaţie fericită şi că de data asta trebuie să avem nişte măsuri active de decarbonizare a tuturor sectoarelor. Se întâmplă asta la nivel european, acest Fit for 55 este o revoluţie industrială, iar noi suntem foarte atenţi la impactul de mediu şi, într-o ţară ca România, la impactul social”.

Ce a mai declarat Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului:

- Trebuie să vedem care sunt costurile acestei tranziţii şi cine poate suporta aceste costuri pentru că discutăm de populaţie vulnerabilă, industrii care ar putea fi afectate şi încercăm să avem această abordare holistică, nu doar Ministerul Mediului, ci şi cu alte ministere, şi Ministerul Energiei este un partener foarte important în aceste discuţii. Trebuie să înţelegem cum este mai bine pentru România să ajungem la neutralitate climatică în 2050

- Nu ne permitem costul inacţiunii. Mesajele sunt foarte clare. Panelul interguvernamental al oamenilor de ştiinţă a spus foarte clar că emisiile sunt datorate influenţei antropice. Nu mai putem vorbi de schimbări climatice în context conspiraţionist, ele se întâmplă, oamenii au influenţat clima. Este cert din perspectivă ştiinţifică şi atunci cred că trebuie să ne uităm la costul inacţiunii, care va fi mult mai mare decât investiţiile de care discutaţi cu invitaţii din panelul anterior. Ne vom permite această tranziţie pentru că este singura şansă şi ne uităm la aceste aspecte, la fondul social de climă de care se discută, vedem aceste fonduri de modernizare, ne uităm la investiţiile care ar trebui să susţină această tranziţie.

- Ne uităm la măsuri sociale pentru că suntem într-un context foarte sensibil, vedem această criză energetică, putem vorbi de o criză, înţelgem foarte bine cât ne costă inclusiv social dependenţa de carburanţi fosili şi ar trebui ca asta să ne ridice un semn de întrebare serios şi să vedem cum reuşim să devenim mai puţin dependenţi de fosili şi să asigurăm această tranziţie către o economie cu emisii zero de carbon până în 2050.