Cosmin Călin, director executiv mari clienţi corporativi, Banca Transilvania: Segmentul industrial este semnificativ în portofoliul nostru, este undeva în top trei

Autor: Ramona Cornea 25.01.2022

Cosmin Călin, director executiv mari clienţi corporativi, Banca Transilvania, afirmă că segmentul industrial este semnificativ în portofoliul de clienţi ai băncii, în top trei, după comerţ şi agricultură.

”Anul 2021 a fost unul extrem de dinamic pe toate sectoarele de activitate şi unul extrem de bun atât pentru industrie, cât şi pentru bancar. Segmentul industrial este semnificativ în portofoliul nostru, este undeva în top trei, după comerţul cu amănuntul şi cu ridicata şi agricultura. Dinamica ponderii acestui sector este foarte bună, chiar şi în context pandemic au fost investiţii şi au existat atât relocări de facilităţi de producţie, cât şi extinderi de facilităţi de producţie”, a declarat Cosmin Călin în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

Ce a mai declarat Cosmin Călin în cadrul conferinţei:

·       În ultimul an, dacă sustenabilitatea era ceva „nice to have”, toată lumea vorbea despre sustenabilitate şi despre măsuri pentru a creşte această sustenabilitate, în ultima vreme ea a devenit o realitate, dictată şi de eficientizare. Acum cuvântul de ordine în toată piaţa este cum să devenim un pic mai eficienţi, mai eficienţi din punct de vedere al consumului, din punct de vedere al tehnologiilor, al costurilor, iar noi am încercat să identificăm şi să structurăm o gamă de produse care să răspundă la această necesitate de eficientizare şi de sustenabilitate.

·       Începând cu luna decembrie am avut un fel de lună energetică prin care am prezentat diferite soluţii de tehnologizare şi de reducere a costurilor fie prin migrarea parcului auto la electric, fie prin energie alternativă de producere de electricitate şi consum propriu prin panouri fotovoltaice.

·       Impactul a fost foarte interesant: dacă la începutul anului 2021 era o reticenţă, iar astfel de proiecte de investiţii nu erau privite ca ceva de interes imediat, începând din lunile iunie-iulie am văzut o accelerare de astfel de proiecte.

·       Anul 2022 a început în o dinamică extrem de accelerată, iar discuţiile acestea continuă cu un interes deosebit din partea companiilor.

·       Legislativul trebuie să uniformizeze şi să facă mai user friendly partea de legislaţie astfel încât proiectele regenerabile să fie mai uşor de structurat şi de finanţat prin un produs bancabil.

Ceea ce vom observa până la sfârşitul anului va fi o accelerare a acestor discuţii şi a acestor iniţiative. Sperăm să fie o accelerare şi la nivel legislativ pentru a răspunde pentru că contextul macroeconomic regional şi global este de a asigura cât mai mult independenţa energetică a unei ţări. Înspre aceste direcţii vor continua discuţiile de anul acesta