Va avea în sfârşit România o Bancă de Dezvoltare? O astfel de bancă va fi deţinută de stat şi va avea ca ţintă printre altele IMM-uri, start-up-uri, unităţi administrativ teritoriale, companii de utilităţi publice

Autor: Mircea Nica 26.01.2022

♦ Până în 2027 se anticipează că Banca de Dezvoltare poate avea un rol esenţial în implementarea instrumentelor financiare şi a mecanismelor de garantare, atât cele finanţate din fondurile europene nerambursabile, cât şi iniţiativele de investiţii la nivelul UE şi a instituţiilor financiare internaţionale ♦ Băncile de dezvoltare vor fi deţinute în întregime de către statul român, prin Ministerul Finanţelor.

Un nou proiect legis­la­tiv pentru creearea unei Bănci de Dez­vol­tare a apărut după mai multe încercări eşuate din ultimii ani. Rămâne de văzut dacă de această dată va fi creată în sfârşit o Bancă de Dezvoltare în România.

În condiţiile în care Banca de Dezvoltare ar urma să aibă un rol im­portant în aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă agreat de autorităţile române cu Co­misia Euro­pea­nă, creşte probabi­lita­tea ca de aceas­tă dată să se concretizeze pla­nurile de înfiinţare a unei astfel de bănci pe piaţa românească.

Acest tip de bănci vor fi în între­gi­me deţinute de statul român şi vor avea ca ţintă IMM-urile, microîn­tre­prin­derile, companiile start-up, uni­tă­ţile administrative teritoriale, compa­ni­ile de utiliăţi publice, companiile, universităţile, institutele de cercetare-dez­voltare şi entităţi similare, con­form actului normativ care stabileşte re­glementarea şi cadrul general apli­cabil băncilor de dezvoltare în Româ­nia, publicat de Ministerul Finanţelor.