Un nou infringement evitat. Guvernul nu susţine plafonarea preţului la RCA, menţionând că acest lucru ar genera efecte nocive. „O eventuală plafonare a primelor de asigurare nu ar rezolva problemele existente pe piaţă, ci doar le-ar intensifica.“

Autor: Mircea Nica 26.01.2022

♦ După ce Consiliul Concurenţei şi-a exprimat opinia privind plafonarea preţului la RCA, subliniind o serie de dezechilibre şi efecte negative, guvernul este de acord şi respinge adoptarea acestei iniţiative legislative.

Guvernul a ajuns la concluzia că plafonarea preţului la RCA nu rezolvă problemele existente, ba chiar le-ar intensifica, după ce şi opinia Consiliului Concurenţei a fost pe aceeaşi linie, potrivit punctului de vedere al Guvernului României.

„Menţionăm că iniţiativa legis­la­tivă introduce în mod evident o serie de măsuri care sunt în contradictţie cu prevederile legislaţiei europene, pen­tru care România are deja des­chi­să Cauza de infringement nr. 2018/4075, continuarea demersurilor de adoptare a acesteia atrăgând ris­cul ca România să fie sancţionată de către Curtea Europeană de Justiţie. Astfel, o eventuală plafonare a pri­me­lor de asigurare nu ar rezolva pro­ble­mele existente pe piaţă, ci doar le-ar intensifica, ceea ce ne deter­mi­nă să considerăm imperios necesar gă­si­rea de soluţii alternative pentru îm­bu­nătăţirea funcţionării pieţei, dar care să nu blocheze mecanisemele con­curenţiale“, se arată în punctul de vedere al guvernului.