Cum stau cele mai creditate sectoare la final de noiembrie 2021. Creditarea serviciilor şi a construcţiilor a prins viteză, crescând cu peste 13%. Finanţarea agriculturii a încetinit, ritmul fiind în jur de 12%

Autor: Mircea Nica 30.01.2022

♦ Sectorul serviciilor reprezintă circa un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală, cu un sold de 130,6 mld. lei, în creştere cu 13,3% ♦ Şi creditele pentru construcţii cresc cu peste 13%, dar ponderea finanţărilor pentru acest sector în totalul creditelor bancare este de 6,9%.

Agricultura, unul dintre cele mai efervescente sectoare creditate de băncile locale, a ajuns la finalul primelor 11 luni din 2021 la un sold al creditării de 23,7 mld. lei, însă viteza de creştere a încetinit, ajungând la 12,3%, faţă de perioada similară a anului 2020, conform datelor BNR.

Agricultura este o zonă pe care băncile comerciale şi UE au pus accent de-a lungul timpului prin intensifica­rea programelor de creditare sectorială. Cu toate acestea, ponde­rea creditelor acordate de bănci sectorului agricul­turii pe piaţa românească a rămas la un nivel mic, de doar 4,6% din soldul total al creditelor de la fina­lul lunii noiembrie 2021, în ciuda noului program de finanţare creat, ca urmare a pro­vocărilor pandemiei, respectiv Agro IMM Invest.