CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Balconul – închis sau deschis? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.01.2022

Probabil niciun viitor cumpă­ră­tor de locuinţă nu ar spune „nu“ unui balcon, ci chiar dimpotrivă, l-ar pune pe lista de necesităţi în vi­itoarea sa casă. Aşa că, deşi avem fiecare propria percepţie asupra felului în care trebuie să arate locuinţa în care stăm, un lucru este co­mun: dorinţa de a avea un bal­con. Dar cum este mai indicat să fie el? Închis sau deschis? De ce?

„Balconul este legătura dintre spaţiul interior şi cel exterior, aşa că acesta ar trebui să fie gândit ca o extensie a interiorului, însă să ofere o parte din avantajele exterio­ru­lui“, spune Andra Raicu, arhitect şi membru al comunităţii de desig­neri de interior Roomzia.

În general, balconul are diverse scopuri, fiind folosit ca loc pentru a bea o cafea sau un ceai la micul-de­jun, un spaţiu pentru lectură în tim­pul liber, un loc pentru de­po­zi­tare sau pen­tru mon­ta­rea unui us­că­tor de ru­fe. Alţi lo­ca­tari aleg să ex­tindă camera cu care balconul co­mu­nică direct pentru a beneficia astfel de mai mult spaţiu în bucă­tă­rie, dor­mi­tor, birou ori sufragerie.

„Aproape 95% din timp îl pe­tre­cem la interior, aşa că orice mo­tiv de a lua o gură de aer este bine­venită. Iar pentru asta există bal­coa­nele deschise, care pot de­ve­ni o oază de linişte şi relaxare şi care ne oferă posibilitatea de a ven­tila mai bine locuinţa, plus că astfel lu­mina naturală pătrunde mult mai uşor la interior“, adaugă Andra Raicu.

Cel mai puternic argument pentru a închide balconul însă este dorinţa de a adăuga câţiva metri utili în plus la interiorul locuinţei. Înainte de a lua decizia legată de re­modelarea spaţiului de locuit, pen­tru ca aceasta să fie una în avan­tajul locatarilor, este totuşi im­portant de ţinut cont dacă re­gle­mentă­rile lo­cale per­mit închi­de­rea balco­nu­lui (în unele cazuri, re­gu­la­men­tul urbanis­tic putând interzice acest gen de modificare), dacă se va îmbunătăţi eficienţa energetică a locuinţei, dacă există într-adevăr un disconfort legat de zgomotul care vine din exterior şi pe care această măsură l-ar putea rezolva.

Trebuie, de asemenea, anticipat cum ar putea fi folosit balconul în viitor, dacă nu cumva ar fi mai bine să rămână deschis pentru a beneficia mai rapid de aerul de afară.

„Ca designer, pot spune că proiectele de amenajare ale balconului sunt printre cele mai provocatoare, pentru că, într-un spaţiu foarte limitat ca suprafaţă, poţi crea un loc al tău în care să te simţi cel mai bine. Ca locatar, aş tinde spre neînchiderea lui, pentru că sunt momente când simt că am nevoie să ies la aer şi îmi place să am această opţiune de a ieşi pe balcon“, spune Cezar Coadă, şi el arhitect la Roomzia.

În general, locuinţele sunt construite şi vândute cu balcoanele deschise, lăsând la atitudinea cumpărătorului opţiunea de a le închide. În cazul în care se doreşte închiderea balconului, este necesară respectarea unui set de norme, iar o lucrare de acest fel necesită o planificare minuţioasă, atât din punct de vedere legislativ, cât şi în ceea ce priveşte construcţia în sine.

„Desigur, există şi soluţii intermediare provizorii – copertinele retractabile. Acestea pot oferi umbrirea necesară din timpul zilelor însorite sau protecţie împotriva precipitaţiilor. Montarea lor se poate efectua fără implicări legislative sau costuri prea mari, reuşind să ofere o soluţie de compromis atunci când nu sunteţi foarte hotărâţi sau închiderea totală a balconului nu este posibilă“, spun reprezentanţii Roomzia.

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.