După mai multe încercări eşuate, va avea în sfârşit România o bancă de dezvoltare? O astfel de bancă va fi deţinută de stat şi va avea ca ţintă printre altele IMM-uri, startup-uri, unităţi administrativ-teritoriale, companii de utilităţi publice

Autor: Mircea Nica 30.01.2022

Un nou proiect legislativ pentru crearea unei bănci de dezvoltare a apărut după mai multe încercări eşuate din ultimii ani. Rămâne de văzut dacă de această dată va fi creată în sfârşit o bancă de dezvoltare în România.

Acest tip de bănci vor fi în întregime deţinute de sta­tul român şi vor avea ca ţintă IMM-urile, microîntre­prin­derile, companiile start-up, unităţile administrativ-te­rito­riale, companiile de utilităţi publice, companiile, uni­ver­sităţile, institutele de cercetare-dezvoltare şi entităţi si­milare, conform actului normativ care stabileşte regle­men­tarea şi cadrul general aplicabil băncilor de dez­voltare în România, publicat de Ministerul Finanţelor.

Din perspectiva finanţării, aceste instituţii vor acorda inclusiv finanţare în condiţii de piaţă pentru activităţi de dezvoltare şi acţionează complementar cu instituţiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanţare şi disfuncţionalităţile pieţei financiare.