Prima listare din 2022: Roca Industry, care grupează companii din domeniul materialelor de construcţii, intră la Bursa de la Bucureşti ca un emitent de aproape 40 mil. euro. “Reindustralizăm România!”

Autor: Liviu Popescu 27.01.2022

Roca Industry, holding înfiinţat de Roca Investments cu denumirea Holdingrock1 la Registrul Comerţului, care grupează companii româneşti producătoare de materiale de construcţii, în prezent Bico şi Sarcom, şi care recent a achiziţionat 70% din producătorul de uşi Eco Euro Doors, a intrat la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti pe segmentul AeRO.

Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor, acţiunile holdingului au deschis la 10,8 lei pe unitate, în creştere cu 8% faţă de plasamentul privat din decembrie 2021. 

În primele 10 minute investitorii au tranzacţionat acţiuni ROC1 în valoare de 525.500 lei. Preţul de tranzacţionare de la ora 10:10 este de 10,4 lei. Astfel Roca Industry ajunge la cota bursei româneşti ca un emitent de 184 mil. lei capitalizare (37 mil. euro).

“Vom avea listat la bursă un vehicul care va da posibilitatea investitorilor să ia expunere pe sectorul industrial din România”, spune Radu Hanga, preşedinte BVB, la deschiderea şedinţei de joi.

Roca Industry a derulat un plasament privat în decembrie 2021 prin care a vândut 4,5 milioane de acţiuni la un preţ de 10 lei, respectiv o finanţarea de 45 mil. lei prin intermediul BT Capital Partners. Holdingul s-a listat pe segmentul AeRO, iar fondurile merg spre dezvoltarea filialelor existente.

“Vom avea şi alte listări”, spune Rudi Vizental, reprezentant permanent al Roca Management în Consiliul de Administraţie al Roca Industry. “Principalul element a fost faptul că nu am acţionat singur. Ne-am luat partenerii potriviţi cu care am devenit o forţă şi cu care am făcut aceste lucruri să se întâmple”

Potrivit memorandumului de listare publicat pe site-ul bvb.ro, Roca Industry estimează 305 milioane de lei afaceri în anul 2022 cu un rezultat net de 27 mil. lei. Pe baza capitalizării de 184 mil. lei din primele minute de tranzacţionare de joi rezultă un multiplu PER forward (raport price earning ratio pe baza datelor estimate) de 7x şi unul P/S (price/sales) de 0,6x.

Liviu Stoleru, CEO Roca Industry, spune că proiectul este unic în România. “Oferim oportunitate atât acţionarilor Roca Investments, Roca Industry, să reindustralizăm România. Ne dorim să nu rămânem unici, ca modelul nostru să îl înţeleagă şi să îl aplice şi alţi oameni din România pentru că în acest fel vom crea independenţă şi autonomie, performanţă şi competitivitate pentru industria românească”.

Holdingul reuneşte companiile Bico Industries, cel mai mare producător autohton de plasă din fibră de sticlă şi armături din fibră de sticlă şi unul dintre cei mai importanţi producători la nivel european şi Sarcom, unul dintre cei mai mari producători de vopsele şi lacuri din România. 

Holdingul îşi propune atât o dezvoltare organică – prin creşterea şi dezvoltarea companiilor prin care se desfăşoară activitatea în prezent, Bico şi Sarcom – cât şi una prin consolidări M&A cu Roca se află în diverse etape de negociere pentru a investi şi în alte companii din acest sector, companii cu posibilităţi de expansiune internaţională, potrivit Roca. După plasamentul privat Roca Industry a achiziţionat 70% din Eco Euro Doors, producător de uşi cu afaceri de 13 mil. euro în 2021.

Roca Investments are 59,88% din ROCA Industry. Mihai Bîrliba (preşedinte BICO) are 7,7% iar acţionarii care au participat la plasamentul privat circa 34%;

Domeniul materialelor de construcţii a fost ales ca sector strategic de dezvoltare ca urmare a evoluţiei sale generale şi a experienţei acumulate de Roca în acest segment de piaţă. Investiţiile anunţate pentru perioada următoare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) fac ca această industrie să fie şi mai dinamică.