Pieţele europene deschid pe minus pe măsură ce investitorii reacţionează negativ la decizia Rezervei Federale. Contractele futures pe acţiuni din SUA, în scădere cu 0,3%. Declinuri de până la 3,1% în Asia

Autor: Eduard Ivanovici 27.01.2022

UPDATE ora 14:50 -- FTSE 100, FTSE MIB şi IBEX 35 înregistrează creşteri de 0,5%, 0,35%, respectiv 0,5%. DAX 30 şi CAC 40 sunt pe minus cu 0,4%, respectiv 0,2%. Indicele BET al bursei româneşti se depreciază cu 0,4%. Stoxx 600 raportează un declin de 0,25%.

 

Pieţele europene de acţiuni scădeau în primele ore ale şedinţelor de tranzacţionare de joi, în contextul în care investitorii globali reacţionează la cea mai recentă decizie de politică monetară a Rezervei Federale.

Indicele pan-european Stoxx 600 era pe minus cu 0,85% la 11:10, ora României, acţiunile tech suferind cel mai pronunţat declin, 3%. Toate sectoarele prezente în indice erau pe minus, singura excepţie fiind domeniul bancar, care creştea cu 0,6%, conform CNBC.

Grupul Deutsche Bank afişa un avans de 3,8%, sfidând astfel aşteptările pieţei după ce a înregistrat profituri în ultimul trimestru de anul trecut, marcat – de asemenea – de o creştere a veniturilor băncii germane.

Deutsche a menţionat că profitul aferent acţionarilor a ajuns la 145 de milioane de euro în T4/2021 – al şaselea trimestru consecutiv pe profit şi o creştere aproape triplă faţă de nivelul raportat în aceeaşi perioadă din 2020.

La polul opus al indicelui blue chip-urilor europene, brandul britanic de încălţări Dr. Martens scădea cu aproape 16% după publicarea rezultatelor trimestriale.

La Frankfurt, indicele DAX 30 se deprecia cu 1,2%, în timp ce FTSE MIB din Milano şi bursa din Paris, reprezentată de indicele CAC 40, scădeau cu 0,5%, respectiv 0,8%. Indicele londonez FTSE 100 înregistra o scădere de doar 0,02%, iar IBEX 35 din Madrid era pe minus cu 0,2%.

În SUA, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq raportau scăderi de circa 0,3%. La Bucureşti, indicele BET se deprecia cu 0,4%.

Dinamicile sunt mult mai pronunţate în Asia, unde indicii Asia Dow, Nikkei 225 şi Shanghai Composite scădeau cu 2,7%, 3,1%, respectiv 1,8%. Indicele Hang Seng din Hong Kong se deprecia cu 2%.

Pieţele globale reacţionează la semnalul oferit miercuri de Rezerva Federală a Statelor Unite, conform căruia banca centrală va efectua în curând prima majorare a ratelor dobânzilor a ultimilor trei ani.

Grupul de decizie din cadrul Fed a spus că benchmark-ul de împrumut pe termen scurt va creşte – cel mai probabil – cu un sfert de punct procentual. Evenimentul ar marca prima majorare din decembrie 2018. Comitetul Federal pentru Piaţa Liberă nu a specificat data exactă a creşterii dobânzii de referinţă, însă analiştii se aşteaptă ca instituţia să majorele ratele până în luna martie.

Declaraţia a venit drept răspuns la faptul că inflaţia din Statele Unite a atins recent cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani.

Acţiunile americane au crescut la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, însă sentimentul pieţei s-a schimbat spre sfârşitul sesiunii, Dow Jones şi S&P încheind cu un minus de 0,38%, respectiv 0,15. Nasdaq a crescut cu 0,02%.

Astăzi, pieţele americane se pregătesc să deschidă din nou în teritorii negative, cel puţin prin prisma contractelor futures.