Johan Meyer, şeful Fondului Proprietatea: Suntem pregătiţi să sprijinim listarea companiilor de stat în viitorul apropiat. Hidroelectrica şi Salrom sunt bine poziţionate pentru a beneficia de pe urma listărilor şi vor pune România pe radarul investitorilor

Autor: Cristina Bellu 27.01.2022

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, consideră că listarea companiilor de stat la Bursa de la Bucureşti, precum Hidroelectrica şi Salrom, reprezintă o oportunitate foarte bună pentru a încuraja investiţiile în România şi pentru a genera valoare pentru acţionari.

“Suntem pregătiţi să sprijinim listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, deoarece considerăm că aceasta este o oportunitate excelentă de a încuraja mai multe investiţii în România şi de a genera valoare pentru acţionari. Companii precum Hidroelectrica şi Salrom sunt bine poziţionate pentru a beneficia de pe urma listărilor şi vor pune România pe radarul investitorilor de pe tot globul”, spune Johan Meyer.

La rândul său, Ilinca von Derenthall, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor a Fondului Proprietatea, apreciază că Hidroelectrica şi Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare.

“Odată cu listarea acestor două companii, România va face un pas important spre promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ceea ce va permite intrări de noi fonduri la Bursa de Valori Bucureşti.”, spune Ilinca von Derenthall

Fondul Proprietatea a primit anul trecut aprobarea de principiu de la Ministerul Economiei pentru listarea participaţiei din cadrul Salrom la Bursa de Valori Bucureşti, companie unde FP are 49%, deţinere estimată la 40 de milioane de euro.

Anul acesta, Fondul se pregăteşte să obţină avizele necesare pentru cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucu­reşti, 15% din producătorul de ener­gie electrică Hidroelectri­ca, adică un pachet de 1,2 mld. euro

Pe 25 ianuarie, Franklin Templeton International Services, în calitatea sa de Administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea a bifat unsprezece ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti.

Datele de la BVB arată că preţul acţiunii a atins un maxim istoric de 2,22 lei pe acţiune pe 17 ianuarie 2022, cu mult peste 1,00 lei pe acţiune, care era valoarea nominală a acţiunii la crearea Fondului, consolidând astfel performanţa constantă din ultimii 11 ani.

De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat semnificative distribuţii brute de numerar de 7,2 miliarde lei, (2,1 miliarde dolari) şi a finalizat doisprezece programe de răscumpărare, în valoare de peste 7,3 miliarde lei.

Totodată, a finalizat aproximativ jumătate din tranzacţiile speciale (precum IPO, SPO şi ABO) executate pe BVB între 2012 şi 2021. Cele mai importante tranzacţii încheiate de Fond includ: Transgaz ABO (2013), Transelectrica ABO (2014), Conpet ABO (2014), Romgaz ABO (2014, 2015, 2016) şi Petrom ABO (2013, 2016, 2017, 2020, 2022).

Volumul acţiunilor Fondul Proprietatea tranzacţionate la BVB reprezintă 33% din volumul total al acţiunilor tranzacţionate la BVB în perioada 2011 – 2021, potrivit datelor transmise de reprezentanţii FP.

Fondul Proprietatea ocupă primul loc în rândul celor mai tranzacţionaţi emitenţi la BVB în perioada de 11 ani, cu o valoare medie de tranzacţionare de 9,9 milioane lei, şi a fost a 5-a cea mai mare companie românească listată la BVB, reprezentând aproape 6% din capitalizarea totală a pieţei la finalul anului 2021.