Goldman Sachs: Bitcoin se sincronizează din ce în ce mai mult cu bursa americană în 2022

Autor: Alex Ciutacu 27.01.2022

Evoluţia Bitcoin imită din ce în ce mai mult fluctuaţiile înregistrate de pieţele tradiţionale în 2022, ceea ce accentuează o corelare a criptomonedelor cu active precum acţiunile bursiere, pe măsură ce traderii experimentaţi încep să intre în spaţiul crypto, potrivit FT.

În ultimii doi ani, cea mai mare criptomonedă din lume s-a mişcat din ce în ce mai mult în tandem cu acţiunile de tehnologie de pe bursa americană, cu petrolul sau cu titlurile de stat, arată o analiză realizată de gigantul bancar Goldman Sachs.

Bitcoin se sincronizează în special cu contractele futures pe indicele Nasdaq 100 – un index care cuprinde 100 dintre cele mai mari companii listate pe Nasdaq, bursa amercană pentru companiile de tehnologie. Contractele futures pe Nasdaq 100 sunt considerate un indicator bun pentru sentimentul pieţei faţă de cele mai mari companii americane de tehnologie.

În timp ce mişcările de preţ ale Bitcoin sunt mai abrupte decât cele ale activelor tradiţionale, nivelul de corelare dintre cele două clase de active atrag atenţia analiştilor şi investitorilor.

„Înainte de pandemie, Bitcoin şi alte active digitale arătau un grad de corelare redus în raport cu pieţele financiare tradiţionale. Concret, crypto se comporta ca un ecosistem total diferit. (...) Totuşi, în ultimii doi ani nivelul de corelare s-a accentuat, pe măsură ce Bitcoin s-a bucurat de adopţie la nivel larg”, a notat Zach Pandl, co-head of foreign exchange strategy în cadrul Goldman Sachs.  

Firma de cercetare Fundstrat, care produce rapoarte atât pentru spaţiul crypto cât şi pentru pieţele tradiţionale, le-a explicat clienţilor săptămâna aceasta că „activele crypto continuă să prezintă un grad ridicat de corelare faţă de acţiuni”.

Indicele Nasdaq 100 a scăzut cu circa 11% în acest an, în timp ce Bitcoin a scăzut cu circa 18%.

Din ce în ce mai multe fonduri de investiţţii de tip hedge fund încep să parieze pe criptomonede, în timp ce marile bănci de pe Wall Street oferă clienţilor servicii precum creditare sau custodie pentru active digitale. Tototdată, jucătorii mari din piaţa activelor digitale precum Galaxy Dgital sau Genesis Trading încep să îşi facă prezenţa simţită într-o piaţă care era dominată în trecut de puterea investitorilor de retail.

Intrarea jucătorilor de talie mare în piaţă este unul dintre principalele motive pentru care Bitcoin a început să se comporte mai mult ca un activ tradiţional cu un grad de risc ridicat, conform traderilor şi analiştilor.