Şerban Roman, fost director de investiţii: Îmi pare rău că nu am luat eMag. “Era prin 2010-2011 şi nu ne-am înţeles pe evaluare”

Autor: Mara Rolea 27.01.2022

Şerban Roman, executivul care a lucrat timp de 13 ani pentru fondul de investiţii Enterprise Investors, unul dintre cele mai cunoscute de pe piaţă, spune că ar trece la capitolul “mari ratări” ale carierei sale preluarea eMag, azi una dintre cele mai valoroase cinci companii din România.

La început de 2010 una dintre companiile antreprenoriale care a intrat pe radarul de firme analizate de Şerban Roman a fost eMag, însă părţile implicate nu au ajuns în final la niciun acord, a povestit managerul de investiţii în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Nu ne-am înţeles pe evaluare. Şase-opt luni mai târziu a intrat Naspers. Cred că atunci, în 2010-2011 evaluarea era la 100 de milioane de euro. Acum este 4 miliarde peste. Este o lecţie pe care o accept. Multe fonduri nu înţelegeau încă la vremea aceea zona de e-commerce, nu erau pregătite pentru ce urma să vină”, a spus Şerban Roman la ZF Live.

eMag este astăzi cel mai mare jucător din retailul online românesc şi are operaţiuni importante şi pe pieţele vecine. Potrivit Anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România, compania Dante Interna­tional, care administrează businessurile eMAG România şi Fashion Days România şi realizează vânzări pentru eMAG Bulgaria şi Ungaria, a fost evaluată la 3,6 mld. euro, plus 39%. Dante Internaţional a raportat la Finanţe pentru anul 2020 un profit net de 107,3 mil. lei (22 mil. euro), cu 117% mai mare decât în anul precedent, conform datelor de pe site-ul instituţiei. Cifra de afaceri raportată a fost de 6,7 mld. lei (1,4 mld. euro), mai mare cu 47,4%.

„Dacă te uiţi acum la zona de e-commerce generalist, eMag este generalist, este foarte greu pentru un număr doi să se bată, să facă profit. Dacă vorbim de nişe, Vivre este o nişă. Nu se bate cu eMag. Este total alt tip de business şi atunci nu poţi să spui că e în umbra eMag”, a mai spus Şerban Roman.

În prezent Şerban Roman ajută antreprenorii la nivel de board să îşi dezvolte partea de corporate guvernance, să îmbunătăţească raportarea, modul în care iau decizii în companii sau îi ghidează în partea de fuziuni şi achiziţii.

Roman a plecat în februarie 2021 de la Enterprise Investors după 13 ani, perioadă în care a deţinut mai multe funcţii, cele mai recente fiind cele de vicepreşedinte şi country director pentru România. Şerban Roman s-a angajat la Enterprise Investors în 2008 ca analist, devenind apoi director de investiţii trei ani mai târziu.

Enterprise Investors a investit peste 200 de milioane de euro în România până acum. Astfel, primul pariu a fost în Orange România (telecom) în 1999 şi 2000. A urmat Artima România (actualmente Carrefour Market) în 2005, SIVECO România (IT) în acelaşi an, Macon Deva (construcţii) în 2006, Profi Rom Food (comerţ alimentar) şi Smartree (HR) în 2010 şi Noriel (jucării) în 2016. Cele mai multi afaceri au fost vândute între timp.