Deşi pandemia nu s-a terminat, SUA a înregistrat în 2021 cea mai bună creştere economică din ultimii 37 de ani

Ziarul Financiar 27.01.2022

Economia SUA a înregistrat o creştere de 5,7% în 2021, cea mai puternică din 1984 încoace, anunţă Reuters. Indicatorul s-a contractat cu 3,4% în 2020, cea mai mare scădere din ultimii 74 de ani.

Creşterea economică a Statelor Unite a accelerat în trimestrul al patrulea, în condiţiile în care companiile au refăcut stocurile epuizate pentru a satisface cererea puternică de bunuri, ajutând naţiunea să înregistreze în 2021 cea mai bună performanţă din aproape patru decenii.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 6,9% în ultimul trimestru, a declarat joi Departamentul Comerţului în estimarea sa anticipată a PIB-ului. Acest lucru a urmat unui ritm de creştere de 2,3% în al treilea trimestru. Economiştii intervievaţi de Reuters prognozaseră o creştere a PIB-ului cu o rată de 5,5%. Estimările au variat de la o rată de 3,4% până la un ritm de 7,0%.

Creşterea de anul trecut a fost alimentată de stimulente fiscale masive, precum şi de ratele foarte scăzute ale dobânzilor. Cu toate acestea, impulsul pare să se fi estompat până în decembrie, pe fondul unui atac de infecţii cu COVID-19 alimentat de varianta Omicron, care a contribuit la subminarea cheltuielilor, precum şi la perturbarea activităţii în fabrici şi în servicii.

Creşterea robustă de anul trecut susţine decizia Rezervei Federale de creştere a ratelor dobânzilor în martie.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri reporterilor, după o şedinţă de politică monetară de două zile, că "economia nu mai are nevoie de niveluri ridicate şi susţinute de susţinere a politicii monetare" şi că "în curând va fi oportună o majorare" a ratelor.

În ciuda perioadei slabe anticipate din primul trimestru, din cauza provocărilor provocate de pandemie, de cea mai gravă inflaţie din ultimele decenii, de blocajele din lanţul de aprovizionare şi de viitoarele creşteri ale ratelor dobânzii, se aşteaptă ca economia să reziste în acest an, cu estimări de creştere de până la 3,9%.