ANALIZĂ ZF. Numărul de insolvenţe a crescut în 2021, însă el este în continuare de patru-cinci ori mai mic decât nivelul maxim înregistrat acum un deceniu

Autor: Cristina Roşca 28.01.2022

♦ În primul an de pandemie de COVID-19, numărul de companii care au intrat în incapacitate de plată a fost la minimul ultimului deceniu. În 2021, fără banii pompaţi de stat în economie, insolvenţa a redevenit o soluţie pentru mai multe companii.

Anul trecut, în România au intrat în incapa­cita­te de plată 6.144 de companii, cu 7,9% mai mul­te decât în aceeaşi perioadă a anului ante­rior, arată datele de la Registrul Comerţului. Deşi se remarcă o creştere faţă de 2020 şi deşi se vorbeşte despre un nou val de insolvenţe după mo­delul din criza econo­mică anterioară, în conti­nua­re numărul de firme in­tra­te în incapacitate de plată este de patru-cinci ori mai mic decât nivelul ma­xim înregistrat în perioada 2012-2013, arată o ana­liză a ZF care a centralizat informaţiile din ultimii 11 ani.

În primul an de pandemie de COVID-19, numărul de companii care au intrat în incapa­cita­te de plată a fost la minimul ultimului de­ceniu. În 2021, diferenţele faţă de 2020 apar şi în contextul în care în primele luni de pande­mie statul a injectat masiv bani în economie pentru a ţine businessul pe linia de plutire, aşa că firmele au stat în aşteptare cu o eventuală intrare în incapacitate de plată.