Rethink România: O treime dintre români au recomanda România unor prieteni sau colegi ca ţară în care să locuiască, în timp ce un sfert sunt neutri şi 40% rezervaţi

Autor: Roxana Rosu 28.01.2022

Uşor peste o treime dintre români (36%) ar recomanda România unor prieteni sau colegi ca ţară în care să locuiască, în timp ce un sfert sunt neutri şi 40% rezervaţi, arată un studiu desfăşurat online în perioada octombrie - noiembrie 2021 de către Rethink România.

“Dacă România ar fi un furnizor de servicii, experienţa utilizatorului ar indica mai degrabă un scor slab, 36% fiind promotori şi 40% rezervaţi. Rezervaţii nu expun neapărat proactiv părerea lor negativă celorlalţi, dar, dacă sunt întrebaţi sau cuprinşi într-o discuţie despre România, pot expune nemulţumirea lor şi către ceilalţi. În mod similar, promotorii nu vorbesc proactiv sau recurent despre susţinerea României, dar ei pot fi o bună sursă de promovare, dacă vocea lor ar fi potenţată”, a precizat Manuela Mancaş, membru Rethink şi fondator AHA Moments.

Sondajul a urmărit mai multe arii de interes, precum mentalitatea individuală şi colectivă, mândria naţională, simţul de apartenenţă, calitatea vieţii, valorile, educaţia, intenţia de emigrare şi de revenire în ţară a celor emigraţi, dorinţa de a avea copii sau barierele percepute în acest sens.

Potrivit datelor colectate, calitatea percepută a vieţii are o strânsă legătură cu gradul de recomandare a României. Astfel, 72% dintre cei care ar recomanda România sunt de părere că duc o viaţă bună sau foarte bună, faţă de o medie de 60% în populaţia generală sau faţă de 46% în rândul celor rezervaţi în a promova România în faţa altora.